17 januari 2012

Muesli

Ik wéét dat muesli bij de meesten onder ons doembeelden van vogelzaad oproept, zo droog dat je langzaam zult stikken in de gortdroge korrels, verkerend in de onmogelijkheid om om hulp te roepen, gorgelend de muesli vervloekend, je laatste gedachten gaande naar de krantenkoppen van de dag erna: ‘Man/vrouw sterft na eten van kom muesli’.
Zo hoeft het dus niet te gaan. Ik heb onderstaand recept (cfr. Jeroen Meus) een tijdje geleden uitgeprobeerd en wat uit de oven kwam was een heerlijke, naar koekjes geurende mengeling, die superlekker was warm maar weken nadien nog altijd te pruimen viel (in de veronderstelling dat je hem bewaarde in tupperware of weckpot wel te verstaan). Ik nuttig hem het liefst met magere platte kaas of yoghurt (om de mogelijkheid ‘death by muesli’ toch zeker tot een minimum te herleiden)

-   400 gram havervlokken (te verkrijgen bij Delhaize, staat bij ontbijtgranen)
-   Handvol (of 2) noten: hazelnoten, walnoten, pecanoten,...
- Handvol gedroogde vijgen in stukjes gesneden
- 2 glazen (vers geperst) appelsap. (als dit niet lukt, neem dan van dat biologisch appelsap uit de versafdeling of duw een appel of twee door de blender).
- 2 handen rozijnen
- Snuifje zout
- Snuifje kaneel

Meng alles in een grote kom. Zorg ervoor dat het appelsap mooi in de havervlokken is ingedrongen. Stort de mengeling uit op een bakblik (dat je bekleed hebt met bakpapier) en plaats alles in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 20 minuten. Haal het blik er na 20 minuten uit, schep alles eens om en plaats terug in de oven gedurende 8 minuten. Wel in de gaten houden dat je rozijnen niet verbranden. Laat afkoelen op het bakblik. Eens de muesli afgekoeld is, kun je hem bewaren in een koekblik/weckpot/tupperware. Lekker met yoghurt/ magere platte kaas/ melk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten