9 januari 2012

Krielaardappeltjes met pesto

- krielaardappeltjes (reken: 4 per persoon)
- zeezout
- olijfolie
- rozemarijn
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 bos verse basilicum
- 2 teentjes look
- 50 gram gemalen parmezaan

Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan op het vuur. Blijf er wel bij staan, ze worden namelijk heel snel zwart (en ja, dat weet ik uit ervaring).
Mik de look, de pijnboompitten, de parmezaan en de basilicum in de blender en meng tot een papje. Voeg dan straalsgewijs de olijfolie eraan toe (hoeveel olijfolie erbij gaat, moet je zelf een beetje inschatten. De richtlijn is 150 ml maar ik doe het eerder op gevoel). Nu is je pesto klaar. Laat deze in de koelkast rusten tot gebruik.

Schrob je krielaardappeltjes tot al het vuil eraf is. Zet een pot met water op, doe daar de krielaardappeltjes in en breng aan de kook. Vlak voor het water kookt, giet je de aardappelen af. Ze zullen nu nog niet gaar zijn maar dat is ook de bedoeling. Ze garen namelijk verder in de oven.(*)
Neem een ovenschotel en bedek de bodem ervan met een laag zeezout. Leg daar je krielaardappeltjes op, besprenkel ze met olijfolie en kruid af met rozemarijn.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200° en laat de aardappelen daar staan tot ze gaar zijn (reken op een dikke 15 minuten, afhankelijk van je oven en de grootte van je aardappelen. Ik ben een fan van de priktest, dus controleer zelf regelmatig eens. Als je vlot door de aardappel geraakt, dan zijn ze goed).

Snij elk aardappeltje overlangs door (maar niet helemaal, maak er, met andere woorden 'een sneetje in') en lepel daar de pesto in.

(*) Je kan het hele kookproces ook overslaan en de aardappeltjes enkel in de oven laten garen maar daar ben je wel een hele tijd zoet mee. Ik vind het gemakkelijker als ze al wat voorgekookt zijn, maar dat kies je helemaal zelf natuurlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten