9 mei 2012

Vlaamse Asperges met een Twist

Vrijdag is het The Husbands' verjaardag. Omdat hij theatertechnieker is en met iedere theatertournee mee dient te reizen, kunnen we helaas al zes jaar zijn verjaardag niet op de dag zelf vieren. Mei  is blijkbaar een populaire maand om wat culturele dampen op te snuiven.

Compromis: op de vooravond van zijn 31ste verjaardag houden we 'candle light dinner' thuis. Omdat je, eens je jezelf een dertiger kan noemen, je officieel volwassen bent, worden verjaardagen niet noodzakelijkerwijs meer gevierd met liters stella op café en een na-middernachtelijke pita.  Dergelijke bacchanalen sparen we voor het fééstje volgende week (hij is 30 hé, geen 80)...

Maar morgenavond spelen we dus van 'grote mens' en gaan we de fancy tour op bubbels en (hopelijk) een lekker, mediterraans stoofpotje.

Hier is alvast een voorsmaakje. Het recept volgt later (of valt nu al na te lezen op tal van andere blogs en/of kookboeken)Waarom nu de titel 'asperges' hoor ik je vragen. En terecht, want als ik in bovenstaande asperges met ei zou gedraaid hebben, dan ben ik verschrikkelijk fout bezig met pretenderen dat mijn kookkunsten voldoende goed zijn om een blog op te starten.

De asperges kwamen gisteren op tafel. Ik bedacht een kleine variant op de klassieker 'a la flamande'. Het gekookte eitje verving ik door een eiersalade, ik voegde er wat fijngesnipperde Breydelham aan toe en de gehakte peterselie maakte plaats voor een peterseliecoulis.

De eiersalade bestond uit twee gekookte eitjes met wat mayonaise (qua begin van eiersalade zit je met die formule altijd goed). Het mengsel werd op smaak gebracht met een gesnipperd lente-uyitje, wat peterselie en dragon en natuurlijk peper en zout.
De coulis werd gemaakt door een een goede handvol peterselie te blancheren en deze vervolgens glad te mixen met wat kookvocht en een goede scheut koolzaadolie. Wederom: peper en zout misstaan nooit als afkruiding van een sausje.
Vermoedelijk leidt het ons te ver om uitgebreid te gaan beschrijven hoe de ham fijngehakt dient te worden en op welke wijze de asperges te water worden gelaten. Dus houden we het hierbij.
Ondanks de foto, was het geheel verre van onsmakelijk.
1 opmerking:

  1. Succes met je candle light dinner! Om het in 'Antigone-stijl' te houden kunnen jullie je voordoen als Hyacint Bouquet en Richard... Maar wie komt dan op de proppen als Onslow?????
    Smaken zal het, geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen