14 mei 2012

Linzensalade met auberginekaviaar

Ok; ik heb er absoluut géén idee hoe Mr. Ottolenghi erin slaagt om zijn voesel zo fotogeniek te maken. We hebben het hier tenslotte over linzen, broccoli, bloemkool en (de Quasimodo onder food-fotmodellen) aubergine. Natuurlijk, de aubergine is prachtig wanneer je hem rauw in zijn paars velletje ziet blinken maar heb je de ingewanden van dat ding al eens beken nadat je hem, doorprikt als een heroïnejunk, een uur hebt laten sudderen onder de grill? Not pretty.
Maar lekker?? Dat dan weer wel.

Dus in afwachting van een briljante foodstyliste die gratis en voor niets, uit pure sympathie, mijn food komt pimpen, alsnog deze foto. Gewoon omdat de smaken heerlijk zijn. En voor die gift aan de mensheid, danken wij u andermaal, beste Yotam.


Ps: wat volgt is een vrije interpretatie van zijn recept. Misschien ziet het er allemaal uit alsof het nog niét is opgegeten wanneer je trouw Zijn instructies volgt.

Voor de auberginekaviaar:
- 1 grote aubergine
- een teentje look
- sap van een kleine halve limoen
- wat korianderzaadjes (naar smaak)
- fleur de sel en zwarte peper
- een handvol verse koriander

Doorprik de aubergine, besprenkel hem met wat olijfolie en laat hem een uur grillen in de oven op 190°. Draai af en toe om zodat alle kanten mooi zwart kunnen blakeren. Wanneer de aubegine enigzins afgekoeld is, snij je hem open (niet moeilijk, je kan hem openscheuren als je wil) en lepel je er het warme vruchtvlees (aka 'kaviaar') uit. Dit meng je met de fijngesneden look, het limoensap en de kruiden.

Voor de linzensalade:
- een blik linzen (maar je kan ook minder lui zijn en gedroogde linden, weken, koken etc)
- een pijpajuintje
- een teentje look
- een rode chilipeper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten
- een handvol verse koriander
- een scheutje witte of rosé wijn als je dat per toeval bij de hand hebt (witte wijn azijn is ook ok)
- een handvol kerstomaatjes, gehalveerd.
- peper en zout

Neem een pan, doe er wat olijfolie in en vak de look, de chili en de ajuin kort aan. Blus met de wijn. Doe er de linzen in en roerbak het geheel (zeker niet te lang, anders krijg je linzenpuree en dus nog een slechtere foto). Voeg er op het laatste de tomaatjes en de koriander bij en kruid af.

Schep de warme linzensalade op een bord en garneer met een dot auberginepuree. Verbaas je erover alle simpele heerlijkheid van dit gerecht.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry nell. Ik heb per ongeluk je reactie gewist (niets persoonlijks, pure klunzigheid van mijn kant) je bent duidelijk een ervaringsdeskundige op vlak van auberginepuree.

      Verwijderen