28 mei 2012

Impressies van een eerste zomeravond

Zoals naar schatting 99% van de Belgische bevolking, besloten ook wij vrijdagavond de eerste zomerdag te vieren door Beste Vriend Barbeque boven te halen. Nu moet je weten dat ik normaalgezien absoluut geen fan ben van een gemiddelde bbq aka 'worstenparade'. Ik weet niet precies hoe het zo gegroeid is (of het misschien uitsluitend een West-Vlaams fenomeen is?) maar bbq's zijn de dag van vandaag synoniem voor het opkopen van een heel zwijn en dat in al zijn mogelijke gedaantes op de grill zwart blakeren. Vervolgens kap je dit onfortuinelijke biggetje in een schaal en dien je het op met een verdwaald blaadje sla, een verward sneetje komkommer en een schizofreen schijfje tomaat. Oh ja vergeet vooral niet dit smakelijke palet te overgieten met mayonaise, andalouse, bearnaise, cocktail en liters liters ketchup. Smullen maar!!

Nee bedankt dus. Laat ons terug gaan naar de essentie en het fenomeen bbq strippen van al zijn overdaad en smakeloosheid. Laat ons gewoon opteren voor 1 prachtig, mooi stukje vlees (of  vis) en dat op zijn gemak, met aandacht voor gaartijd en kruiding, laten grillen boven withete kolen, onderwijl zijn heerlijke, natuurlijke geuren prijs gevend.

Entrecote (van slagerij Mylle te Kortrijk, gekruid terwijl u wacht)


Daal nog verder af naar de regionen der eenvoud en simpliciteit en serveer dit enkel met een knapperig, frisgroen slaatje en een stukje warm geurend boerenbrood.

Salade met rucola, veldsla, zongedroogde tomaat, avocado, parmezaan en kruidenBrood met olijolie en dipper kruidenmix van Oil & Vinegar

Laat dit  stukje puur natuur eventueel vooraf gaan door enkele eenvoudige, zomerse en pure hapjes en geef een extra dimensie aan deze zinnenprikkelende ingrediënten door ze te nuttigen met een slokje veredeld druivensap.


De Oerbruschetta: met blokjes tomaat, pijpajuin, basilicum, olijfolie en balsamicoazijnRode wijn


Ga er achteraf eens goed bij zitten en vraag je, mijmerend starend in de knetterende vlammen af wie er in godsnaam 's morgens ooit wakker werd en dacht dat een witte pens, gevuld met kaas en omwikkeld met spek wel eens een supergoed idee zou kunnen zijn.

De BBQ na afloop wanneer de rooster er af gaat en we met blokken hout een geslaagde imitatie van een kampvuur trachten weer te geven


2 opmerkingen: