28 juni 2012

Preikoekjes (Ottolenghi)

Na een meer dan een week niets geprobeerd te hebben uit De Bijbel (beter bekend als 'Plenty') bedacht ik dat de tijd rijp was om het preikoekjesrecept te testen. Menig bloggers staken reeds de loftrompet af over dit gerecht maar de cynicus in mij dacht: eerst zien en dan pas geloven. Ik had me eerder al gewaagd aan gelijkaardige experimenten met courgette en dat was toch niet helemaal je dat gebleken.

Het recept gaat als volgt (voor de ADHD'ers onder ons, probéér er de aandacht bij te houden want je hebt zo ongeveer de hele inhoud van je keukenkast nodig)




- 3 preien
- 5 sjalotten (ik nam er maar 3. dat leek me wel genoeg)
- olijfolie (1.5 dl in het boek maar ik deed het op het gevoel)
- 1 verse rode chilipeper, fijngehakt
- peterselie (steeltjes en blaadjes)
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1/4 tl geelwortelpoeder (aangezien ik geen benul had van wat dat mocht wezen, nam ik kurkuma)
- 1 tl komijn
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 1 eiwit
- 120 gram zelfrijzende bloem
- 1 el bakpoeder
- 1 ei
- 1.5 dl melk
- 60 gram gesmolten boter

En dan komt er nog een waslijst ingrediënten voor de saus maar die heb ik overgeslaan (luiheid is mij immers niet vreemd). Ik heb gewoon wat griekse yoghurt gemengd met een lepel lightdressing, wat limoensap en een handvol verse koriander en peterselie. Dat ging ook.

Voor de koekjes:

Snei de preien in ringetjes. Was ze en dep ze droog. Bak de prei en de sjalot in een pan in de helft van de olie tot de groenten gaar zijn. Breng over in een kom en voeg daarbij de chili, peterselie, alle kruiden en het zout. Laat afkoelen

Klop het eiwit tot zachte pieken stijf en spatel het door de groenten.

Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, het ei, de melk en de boter tot een glad beslag en schep dit luchtig door de groenten.

Verhit wat olie in een pan en ga te werk zoals je pannenkoekjes zou bakken maar dan in kleinere hoopjes. Bak de koekjes bruin aan beide zijden en schep ze vervolgens op keukenpapier om ze te laten uitlekken.

Ik serveerde ze voor vrienden dit weekend en heb ze gebakken en achteraf opgewarmd in de microgolf.

Ik voeg me bij deze bij alle bloggers en haal eveneens een blaasinstrument boven. Mijnheer Ottolenghi, u was- wederom- grandioos!

2 opmerkingen:

  1. Koenjit, kurkuma en geelwortelpoeder is allemaal hetzelfde. Lekker zijn ze hè! k heb ze al 2x gemaakt en er zullen er nog veel volgen. Maar dat kan ik tot nu toe van al zijn recepten die ik geprobeerd heb zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen