6 juni 2012

Yoghurt-aardbeienbavarois

Ik vind een dessert bedenken voor een etentje in de zomer vaak de zwaarste klus. Niemand heeft echt zin in tarte tatin wanneer je zo ongeveer versmelt met het wegdek en na een aantal hapjes en een voorgerecht snak ik over het algemeen naar iets licht en luchtig. Ik had nooit eerder een yoghurtbavrois geprobeerd maar dat leek me nu wel net hetgeen mensen vlot zouden binnen lepelen na een stoofpotje met konijn en artisjok (later daarover meer).

Het recept bleek bovendien ook nog eens iets wat een kleuter zou aankunnen dus dat was dan weer een pluspunt op een luie zondag.


- volle, natuuryoghurt
- aarbeien
- 8 gram gelatine (komt ongeveer neer op drie blaadjes)
- een schepje suiker voor de liefhebbers
- sap van een halve limoen
- twee handen blauwe bessen (ik nam ze diepgevroren)

Maak de aardbeien schoon en verwarm ze met het limoensap en de suiker in een pannetje. Pureer ze.
Laat de gelatine weken in koud water, knijp uit en roer onder de aardbeien. Klop dit onder de yoghurt en giet in glaasjes.
Laat de blauwe bessen ontdooien en pureer ze. Zeef ze zodat je een glasse coulis krijgt. Zet apart tot de bavarois half is opgesteven. Giet er dan een 'spiegel' coulis over en laat verder opstijven.
Et voila, licht en luchtig in een handomdraai.

Ps: ik heb geprobeerd hier een foto van te nemen maar die bleken niet blog-waardig genoeg. Je zal me voor deze op mijn woord moeten geloven: het ziet er netjes uit. (bovenstaande foto komt van internet)

3 opmerkingen:

  1. Al meermaals klaargemaakt, maar 'k blijf wat sukkelen met de preciese hoeveelheden... Kan je die eens posten aub?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb het toen een beetje op gevoel gemaakt maar je hebt ongeveer 3 deciliter yoghurt nodig per drie gelatineblaadjes. En ik heb een bakje aardbeien gebruikt. De suiker heb ik er 'al proevend' bij gedaan. Ik ben zowiezo niet voor zoete desserts maar ook hier hangt het af van je fruit. Als je (zoete) aardbeien gebruikt, dan heb je minder nodig dan wanneer je (zuurdere) bessen gebruikt. Laat maar weten of het lukt.

    BeantwoordenVerwijderen