26 juli 2012

Koken met restjes: Curry met eieren

Cadeautje van reizende buren: een hele hoop verse scharreleieren van kippen uit hun tuin
Plan A: een boerenomelet maken met spinazie en overige vergeten groenten uit de koelkast
Probleem: niet echt zin in omelet
Plan B: kookblogs afspeuren en op het fenomeen curry met eieren botsen
Eerste reactie: hm
Tweede reactie: beschrijving van blogger lezen die het heeft over 'een overheerlijke curry'
Derde reactie: overstag gaan want ik ben nu eenmaal ongelofelijk beïnvloedbaar
Vierde reactie: heel blij met compleet gebrek aan ruggengraat want dit was écht lekker. En simpel. En origineel. En makkelijk. En snel.

Laat je niet misleiden door de relatief lange lijst aan ingrediënten hieronder want die heb ik er gaandweg- in de glorie van het moment- aan toegevoegd. De meeste dingen heb je gewoon in voorraad liggen denk ik. En is dat niet het geval, dan pas je het gewoon aan aan de ingrediënten die je wél hebt. Zo'n soort recept is het nu eenmaal.

Noot: misschien er alsnog bij vermelden dat,wat mij betreft, de yoghurt wél een essentieel onderdeel vormt. Je -ordinaire- pikante tomatensaus verandert er als bij toverslag door in een heerlijk romig,  mengsel.


- een el komijn
- een halve tl chilipoeder
- een tl ras el hanout (in het oorspronkelijke recept stond garam masala maar dat had ik niet)
- een halve chilipeper ontdaan van zaadjes en zaadlijsten
- een halve tl kurkuma
- 3 lente-uitjes fijn gesnipperd
- een brik passata
- 5 handenvol verse spinazie
- een stukje geconfijte citroen (of zeste + sap van een gewonecitroen)
- een teentje look
- verse eieren (twee per persoon of meer. dat kan ook. vrijheid blijheid)
- een kopje diepvrieserwtjes
- 4 el Turkse of Griekse yoghurt (naar smaak)
- koolzaadolie om te bakken
- koriander

Verhit in een pot met dikke bodem de olie. Fruit daarin de komijn, lente-ui, ras el hanout, kurkuma, de chilipeper en het chilipoeder. Voeg daarbij de passata en laat tien minuutjes inkoken.
Kook intussen de eieren hard (mijn energiebewuste kant kiest ervoor om de eieren in koud water op te zetten, eens het water kookt, het gasvuur af te zetten en de eieren nog een 3-tal minuutjes in het warme water te laten staan. Een druppel op een hete plaat wellicht maar beschouw het als een compensatie voor de 3 auto's die in de garage staan).
Stoof ook de spinazie aan in wat look en citroen. Kruid af met peper en zout.
Voeg de erwtjes toe aan de tomatensaus en laat wat verder inkoken. Voeg twee minuten voor opdienen de yoghurt toe en proef. Als de saus nog te pikant is, voeg wat meer yoghurt toe.
Wanneer de eieren hardgekookt zijn, laat ze schrikken onder koud water, pel ze en 'roer' ze onder de saus (niet pletten hé, ik bedoel: laat ze vallen in de saus. zoiets)
Werk af met wat koriander en dien op met de spinazie.

Ik had nog wat gestoofde wortel en champignon over van de dag ervoor en heb dat mee in de saus gekapt. Niet noodzakelijk, enkel om nog eens te benadrukken dat dit volgens mij een perfect gerecht is om restjes in te verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen