4 juli 2012

Broodjes

Wat zou je doen als je de lotto wint? Ik denk dat er geen hypothetische vraag ter wereld is waar ik me liever mee bezig houd. Natuurlijk zouden vrienden en familie delen in de veugde en zou ik me eindelijk kunnen permitteren een (anonieme) genereuze schenking te kunnen doen aan één (of meerdere) goede doelen.
Verdere plannen zijn afhankelijk van het gewonnen bedrag maar, aangezien dit een dagdroom is, laat ons voor het gemak maar aannemen dat we het over euromillions hebben. Dat zou me in staat stellen om eens gek te doen op arbeidsvlak. Al die alternatieve werkpaden waar ik af en toe over mijmer, zou ik gewoon kunnen doén. En als liefhebber van al wat lekker en goed is op de wereld, situeren die uitspattingen zich natuurlijk op het culinaire vlak.
Volgende ideeën behoren tot de mogelijkheden:

- een bistro'tje met heel beperkte kaart (4 vaste gerechten en 1 weeksuggestie) waar je al eens een muziekoptreden kan meepikken of waar een plaatselijke Picasso zijn werken tijdelijk kan tentoonstellen. Verder wordt de (klasse)wijn in (halve) flessen op de tafel gezet en kan deze gedegusteerd worden onder het genot van een aantal selectieve hapjes. 's Winters zouden de gasten zich kunnen vergaren rond een knisperend haardvuurtje. 's Zomers onder een Mediterraans druivendak rond de vuurkorf. De bistro zou een nooit eerder geziene sfeer en gezelligheid uitstralen en iedereen die er kwam zou zoemend van geluk en levensvreugde weer buiten stappen.
- een ontbijt/lunchbar New York-style maar dan in Wevelgem, gegarandeerd succes. Idem nooit eerder geziene sfeer en gezelligheid maar dan voor de vroege vogels of luie weekendontbijters. De toog zou doorbuigen onder het gewicht van geurige, versgebakken muffins; knapperige boterkoekjes, smeuïge chocoladehapjes en friszoete fruittaartjes. Het hartige hart zou zich kunnen ophalen aan warme foccacia, in-de-mond-smeltend-olijvenbrood, romige quiches en verrassende tapenades. Dit alles zou verorberd worden in een jazzy-lazy-morning sfeer, zittend in diepe sofa waarachter een 'leen-terwijl-je-hier-bent- bibliotheek' zou staan.
- een broodjesbar. Maar dan een goeie hé. Geen artificiële klodders witte mayonaise met plastieken kaas tussen droog pistolet-brood maar wel: Dikke sneden zuurdesembrood/  pain de campagne/ roggenbrood met een regenboog aan verse groentjes, besmeerd met pesto/tapenade/ yoghonaise naar keuze en belegd met artisanale kazen/ italiaanse charcuterie/ originele kipsalades/ verse vissuggesties. Onnodig om te vermelden dat de desbereffende bar zou buzzen van sfeer en gezelligheid en dat Gault Millaux op basis van deze zaak alleen zou beslissen om vanaf nu ook sterren uit te delen aan belegde broodjes.

Maar goed, psychiatrie is ook leuk. Nuja, 'leuk' is misschien een minder geschikte woordkeuze.

In afwachting van het Winnen Der Lotto (wat volgens mij nu echt elke dag zou kunnen gebeuren), verzorgen we met veel liefde (en nog meer bescheidenheid) de broodjes na de burgerlijke huwelijksviering van vrienden. Ondermeer:

Grieks Broodje:

- brood naar keuze
- verse geitenkaas
- allerlei scheuten
- geroosterde pijnboompitten
- honing-mosterdvinaigrette (honingmosterd mengen met appelazijn, olijfolie en goed opkloppen)Ialiaans Broodje

- brood naar keuze (bij voorkeur ciabatta)
- buffelmozarella
- gemarineerde tomaatjes
- pestosausje (de olie van de tomaatjes mixen met basilicum, pijnboompitten en afkruiden)
- rucola

2 opmerkingen:

  1. Je bent al een aardig eindje op de weg met je smakelijke broodjes. Nu die Lotto nog. Zoals gewoonlijk, altijd te laat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zit er echt aan te komen, daar ben ik zeker van. Laatst won ik de volledige acht euro!! Als dat geen teken aan de wand is...

    BeantwoordenVerwijderen