3 juli 2012

Amandine(s)

Afgelopen mei zag Amandine G. het eerste levenslicht. Afgelopen weekend vierden haar liefhebbende mama en papa die blijde gebeurtenis met een aantal vrienden en familieleden, waaronder ikzelf. Piekerend over een geschikt geschenkje, bedacht ik dat 'Amandine' klonk als een dessertje en dat, if so, het baksel wel eens een originele attentie zou kunnen zijn.

Opzoekwerk leverde mij volgende resultaten. Amandines kunnen zowel:

- koekjes
- cakejes
- kroketjes
- als baby's zijn

Aangezien koekjes in een pot mooier presenteren dan aardappelkroketten, ging ik voor de zoete brouwsels.

Met ouders als de hare én een dergelijke naambetekenis, kan Amandine G. niet anders dan uitgroeien tot een ware levensgenieter.


voor de koekjes:

- 250 gram bloem
- 120 gram suiker (ik nam een mengeling van bruine suiker en ahornsiroop)
- 100 gram roomboter
- een geutje vanille extract
- 1 ei
- 1 eierdooier
- een snuifje fleur de sel

voor de frangipane:

- 50gram amandelpoeder
- 40 suiker (ik nam een combinatie van poedersuiker en ahornsiroop)
- 50 gram boter
- 1 ei

extra:

- abrikozenconfituur
- glazuur (gemaakt van (veel) bloemsuiker en water)

Maak het koekjesdeeg door de boter zacht te laten worden en romig te roeren. Voeg suiker, eieren en vanille toe. Klop er daarna beetje per beetje de bloem door. Het deeg is redelijk onhandelbaar nu maar dat is niet erg. Steek de massa gewoon een uurtje (of twee) in de koelkast en wanneer het voldoende afgekoeld is, rol je er zo goed en kwaad als kan bolletjes van voor dat 'artisanale' effect.

Voor de frangipane: klop de (zachte) boter met het amandelpoeder, de suiker en het ei tot een luchtige crème. Bewaar ook dit in de koelkast.

Rol, zoals eerder vermeld, van het afgekoelde deeg, bolletjes die je wat afplat. Spuit er daarna een toefjes frangipane over (of doe zoals ik en 'kwak' er op goed geluk een beetje frangipane op).
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 200° gedurende 8 à 9 minuten.

Eens ze wat afgekoeld zijn, bestrijk je ze met abrikozenconfituur en vervolgens laat je ze helemaal afkoelen vooraleer je afwerkt met glazuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten