8 juni 2014

Echte mannen eten havermout

Tentman en ik zijn de laatste tijd sterk bezig met 'gezondheid'. Of tenminste: Tentman is daar de laatste tijd mee bezig. (Ik al veel langer.) Dat kwam doordat we samen eens gingen lopen. Elk jaar in januari barst Tentman van de goede voornemens: hij zal drie keer per week gaan joggen, gaat  elke dag met de fiets naar het werk, bant alle vetten en alcohol uit zijn leven om twee weken later te verrijzen met een kathedraal van een lichaam.
Tot zover de theorie.

De praktijk leerde hem dat intensief sporten iets is wat je beter langzaam opbouwt. Op die manier vermijd je vervelende blessures die je verhinderen de rest van het jaar nog iets aan je conditie te doen. Zoals het Een Echte Man betaamt, negeerde Tentman dat advies natuurlijk straal.

Maar goed, daar gingen we dus, op een mooie zondagmorgen. Samen joggend alsof we niets anders deden. Tentman ging er vol voor, passeerde me na een half minuutje opwarmen en vond het nodig in het voorbij komen eens vrolijk te zwaaien. Na nog eens twee minuten kwam ik op tempo, passeerde hem en stak ook maar een vrolijk handje op. Ik heb hem de rest van de training niet meer gezien.

Tentman nam deze 'nederlaag' wederom op als een Echte Man, verkondigde tegen iedereen dat 'lopen zijn ding niet zo was' en kocht prompt een koersfiets. Hij ging drie keer per week trainen, vroeg of ik zin had in een gezamenlijke sportactiviteit, reed me er binnen de vijf minuten af om nooit meer achterom te kijken. 

En zo, lieve mensen, lossen wij een on-evenwicht in de sekse-balans op. Kinderachtig? Dat zijn uw woorden...

We gaan verder. Sporten gaat natuurlijk gepaard met gezond eten. Die hindernis bleek net iets moeilijker te nemen voor Tentman. Ziet u, mijn man is genetisch geprogrammeerd om gehakt, witte saus en gefrituurd voedsel het allerlekkerst te vinden. Hij kan daar zelf niets aan doen, het is een soort ziekte. Dus laatst bevonden we ons in de auto, volgend gesprek voerend: 

TM: Zeg, Steph, die linzen-en quinoa dingetjes zijn wel ok hoor maar waarom maak je niet nog eens moussaka?
Ik: Denk je ook niet dat iets wat uit gefrituurde koolhydraten en groenten, gehakt en witte kaassaus bestaat niet echt past in de  mijn-lichaam-is-mijn-tempel- filosofie?
TM: Nee, dat denk ik niet. Mijn lichaam is een Griekse tempel en zulke tempels hebben moussaka nodig. 
Ik: (...) (Hierop een zinnig antwoord verzinnen zou iets zijn als zeggen tegen een rotsblok dat hij een eindje moet opschuiven)
TM: En wat als we ooit kinderen hebben? Je zal onze lieve, kleine kindertjes toch hun culinair erfgoed niet ontzeggen hé? Mijn kinderen moeten opgroeien met moussaka
Ik: Dan zullen jouw kinderen vetbollen zijn.
TM: Wil je zeggen dat mijn familie dik is?
Ik: Nonkel Ouranios weegt 120 kilo en is 1m65 of zo, dus ja, sommige leden van je familie wel. Maar dat is niet mijn punt, het punt is dat ik mijn hypothetische kinderen gezond eten wil geven en niet wil (op)voeden met het idee dat het enige gezonde in een ovenschotel (de groenten) best ook gefrituurd worden.
TM: Kan me niet schelen, ik wil dat Christos leert wat de gerechten van zijn vaderland zijn.
Ik: Euhm, Christos??
TM: ja, onze zoon. Dat is een goede, mannelijke, Griekse naam.
Ik: Ze zullen hem 'Dikke Kristn' noemen. Dat weet je toch hé?
TM: Hij zal mannelijk genoeg zijn om zich daar niets van aan te trekken. 
Ik: En wat als Dikke Kristn een passie voor ballet blijkt te hebben? Wat als hij op tien-jarige leeftijd naar jou komt en zegt: 'Papa, kom je kijken naar mijn solo in het Zwanemeer? Asjeblief papa, ik dans voor het eerst op pointes??'
TM: Dan zal ik zeggen; 'Natuurlijk zoon'. En ik zal in de coulissen staan wachten tot hij op gaat, zelf pointes aan doen en naast hem komen dansen. Hij zal het rap genoeg afleren. 

Onze kinderen worden later bijlmoordenaars. 

Maar goed. Los daarvan is Tentman nog steeds aan de 'healthy lifestyle' en om hem daarin te ondersteunen, probeer ik al die gezonde dingen zo lekker mogelijk te maken. Zo houdt hij wel van een kommetje cornflakes 's morgens maar aangezien die dingen propvol suiker zitten, creëerde ik een gezonde tegenhanger, 'de crunchy granola'. Een soort van muesli maar dan krokant, bestaande uit havermout (het populairste kindje van de klas tegenwoordig), boekweit, noten, zaden en superfoods allerhande (gojibessen, macapoeder, lijnzaad).




Gezond én hip, net zoals Tentman. 

Ingrediënten:

Deze granola is van de flexibele soort. Dat wil zeggen dat je kan variëren naar eigen smaak en vermogen. Eventjes wat uitleg bij de ingrediënten die in mijn mix zitten.

- Havermout: kent iedereen intussen en de tijd dat dit enkel paardenvoedsel was is al lang voorbij. Havermout is Hot en smaakt bijzonder lekker geroosterd. Havermout schijnt glutenvrij te zijn maar in de supermarkt is dit niet altijd het geval. Vaak mengen ze de haver daar met tarwe. Wanneer je 100% glutenvrij wil eten, ga je best naar de biowinkel.


- Boekweit: de nieuwe 'quinoa'. Net als zijn bekende broertje (laten we er gemakshalve maar van uit gaan dat pseudo granen mannelijk zijn), een soort zaad met een nootachtige smaak. Boekweit vind je zowel in hartige (sobanoedels) als in zoete (boekweitpannenkoeken) terug en kan je dus op elk moment van de dag inzetten. Het zaad geeft zijn energie langzaam vrij waardoor je je lang 'vol' voelt (sorry voor de dubbelzinnige verwijzing naar dat 'andere zaad' en zijn effecten). Te onthouden: boekweit = gezond!


- Gojibessen: rode bessen, afkomstig uit China en hier meestal in gedroogde vorm te verkrijgen. Ze zitten vol aminozuren, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten en als je lang genoeg dergelijke termen in het rond strooit, stelt niemand zich nog verder vragen over de gezondheidsvoordelen van dit ingrediënt. 


- Maca: een 'superfood', te verkijgen in de biowinkel in poedervorm. Zou bij vrouwen de hormoonhuishouding weer in balans brengen (maw: hysterie-verlagend werken), het immuunsysteem boosten en je tonnen energie geven. Bij mannen zou het naar't schijnt de seksuele energie verhogen. Maca = natuurlijke viagra. En als dat niet echt zo is, dan doen we het maar voor het psychologische effect. 


- Lijnzaad: stel, je bent iemand van de geconstipeerde soort, dan is lijnzaad jouw ding. Het veegt je darmen helemaal schoon en werkt je afvalstoffen naar buiten als ware je endeldarm een autostrade (zeker in combinatie met yoghurt).

- Kokosbloesemsuiker: een natuurlijke suiker en een ideale vervanger voor de witte, geraffineerde suiker die niet erg veel doet voor je gezondheid. De suiker smaakt niet naar kokos maar heeft een soort karamelgeur. Veel beter dan stevia, als je het mij vraagt. 

ik heb deze 


- Kokosolie: een natuurlijke vetstof dat zich presenteert in een vaste, witte substantie maar bij verhitting vloeibaar wordt. Je kan hem vinden in Tahiti-versie (kokosgeur-en smaak) of in een neutrale variant (geur- en smaakloos). Kokosolie kan goed tegen verhitting (in die zin dat het zijn goede eigenschappen niet verliest bij bakken/braden, in tegenstelling tot olijfolie). Ik gebruik kokosolie niet alleen in de keuken maar ook in de badkamer. Het tovert iedere droge huid weer om in een babyvelletje. Soms mix ik er een beetje grof zeezout onder en dan krijg je een natuurlijke scrub. Zo, een recept én een beautytip in één, als dat geen waar is voor je geld. 

en deze ook


Recept

 Terug naar het recept nu. Waar we eigenlijk kort kunnen over zijn. Het komt erop neer dat je alle noten, zaden en superfoods (*) onder elkaar mengt, de kokosolie samen met de suiker smelt, dit onder de noden -zadenmix roert en vervolgens roostert op een bakplaat tot alles krokant is en je hele keuken ruikt naar koekjes.


*behalve de gojibessen, die verbranden onder de grill en dat wil je niet. Gojibessen zijn prijzige motherfuckers. 

Een beetje meer in detail?

- 1 kop havermout
- 1 kop boekweit
- een handvol gojibessen
- een snuifje zout (maldon, baby)
- een eetlepel (of twee) macapoeder
- 2 eetlepels lijnzaad
- een handvol noten (naar keuze)
- een (theekopje) kokosolie
- 4 eetlepels kokosbloesemsuiker

Optioneel: gedroogde vruchten om er achteraf door te roeren

Ik dacht 'ik koop eens een kokosnoot', bleek dat hele ding compleet rot te zijn vanbinnen.
Dat zal me wel afleren van biologische, verse dingen te kopen.

Smelt de kokosolie met de kokosbloesemsuiker op een laag vuur. Meng intussen alle andere ingrediënten (behalve de gojibessen) door elkaar. Roer de gesmolten suiker-olie door de zaden en noten. Spreid alles uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster je granola in een voorverwarmde oven op 190° (boven-en onderverwarming). Schep om de 5 à 10 minuten alles eens om zodat je granola gelijkmatig bakt. Na een 20-tal minuutjes zou je er moeten zijn. Laat de granola afkoelen op de bakplaat, meng er de gojibessen en/of andere gedroogde vruchten onder en breng over in aantrekkelijke potjes. 

Enjoy! 


8 opmerkingen:

  1. ha, nu ben ik jou voor, maak ondertussen al een maandje of 2 zo zelf granola, heel verslavend moet ik zeggen! ;-). Ik mag hier al elke week een nieuwe dosis aanmaken en we wanen ons hier in 't weekend in het peperkoekenhuisje van V en C'je ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Steph, je weet dat ik "onpartijdig' ben... :-D Voor Simeon hoeft je geen moussaka te maken, maar voor Christos moet wel....met gezond olijf olie, vers gehakt en Cypriotische aubergines en aardappelen.... en nu en dan souvla en gegrilde halloumi. Ik bezorg je te ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :) Laat ons 'Christos' vooral beschouwen als een werknaam en zeker niet als iets definitief. Wat de ingrediënten betreft: ok. Qua bereidingswijze: laat ons nog onderhandelen.

      Verwijderen
  3. Wat een leuk receptje! Hier nogal fan van rap, eenvoudig, lekker, gezond en niet te veel tralala...deze granola zal dus zeker es uitgeprobeerd worden! En by the way: ongelofelijk goe en grappig geschreven, een plezier om te lezen! Kiep up de good wurk om het op z'n west-vlaams te zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klink erg lekker! Zelf lust ik graag een havermoutpapje en muesli is vaak de start van m'n dag. Kan je deze ingrediënten ook eten zonder ze te bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, ja hoor, maar de kokosolie is dan wel niet meer nodig en misschien is het ook lekkerder als je de kokosbloesemsuiker door honing vervangt (smeuïger en minder korrelig). Je kan alles ook gewoon opwarmen in wat melk voor een warm havermoutpapje. In dat geval zou ik de boekweit en havermout vlokken eerst een beetje roosteren in een droge pan, dan de melk erbij en de andere ingrediënten. Groetjes.

      Verwijderen
  5. Hi! You are already on Volrecepten.nl and maybe would also like to share your content on the Belgian page. If you think this is a good idea, please, add your blog here http://www.mytaste.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tjee, je verlangt ook nogal wat van Tentmans door hem al dat "superfood" te willen geven. De stap is te groot, denk ik. Rustigjes aan opbouwen, wat meer groenten en fruit of zo? Wat minder vet en kaas? Rome en Athene zijn ook niet op één dag gebouwd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen