28 maart 2012

Asperges met zalm

De afspraak met mezelf is: in de week let ik op wat ik eet (let wel: eet, niet drink) en in het weekend mag ik al eens gaan. Probleem: Donderdagavond voélt meestal al aan als weekend dus wat te doen? Oplossing: uitgebreid tafelen mét gezonde dingen zonder in te boeten op vlak van smaak.
Terwijl de eerste zonnestralen een tijdelijke mentale retardatie met zich meebrengen (lees: slippers aandoen bij een middagtemperatuur van 17 en per sé 'een terrasje willen doen na het werk' terwijl het eigenlijk al donker is), komt ook de zin in frisse, lichte, zomergerechten terug. Denk: tomaat/garnaal, gazpacho, aardappelsa én (all time favorite) asperges. Maar net zoals met de slippers zijn die eigenlijk nog niet helemaal in seizoen. Alternatief: de groene, heel-het-jaar-door-te-verkrijgen-bij-uw-plaatselijke-supermarkt- aspergepunten. En daar creatief mee aan de slag.
De maaltijd afgelopen donderdag bestond uit een heerlijk, dikke, met garnalen gevulde tomaat, een schotel knapperige, lentegroene aspergepunten omwikkeld met felroze zalm en een grote schaal knapperige lentesla opgeleukt met zongedroogde tomaatjes en dikke schilfers, romige avocado. Zalig wanneer je geen compromissen moet sluiten.

- een pak groene aspergepunten
- 2 eetlepels sezamzaadjes
- een pak gerookte zalm
- peper en zout

Neem telkens een stuk of twee aspergepunten en omwikkel die met een reepje gerookte zalm. Leg alle aspergepakjes in een ovenschotel.
Rooster de sezamzaadjes in een droge pan en strooi deze over de asperges.
Besprenkel het geheel met wat lekkere olijfolie en kruid af met fleur de sel (of maldonzout) en zwarte peper.
Plaats de ovenschotel een klein kwartiertje onder de grill.
Geniet.

Nog even over dat compromissen sluiten: mijn goed gevoel had misschien ook wel te maken met de brownie die ik gebakken had die avond én voor de helft verslonden heb voor tv. Misschien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten