26 juni 2013

Aardbei gaat op reis

Zo, na een welverdiende rustpauze (een paar heerlijk ontspannende weken full time werken in het psychiatrisch ziekenhuis tussen allemaal welgemutste adolescenten met een licht delinquente voorkeur) zijn we er weer met een eerste post-HobbyKok post.

HK lijkt al lichtjaren geleden. Ik denk er eigenlijk bijna nooit meer aan en ik moet zeggen dat ik het verlies heel vlotjes verwerkt hebt (dat ik naar het schijnt elke nacht badend in het zweet brul: Neeeeeee! Sergio!!! Waarom??? Waarom in GODSNAAM?????  is volgens mij maar een verzinsel van mijn echtgenoot).

Ik besef terdege dat het een tijdje heeft geduurd vooraleer ik een nieuwe blogpost het wereldwijdeweb opstuurde en wellicht is dit te wijten aan een minieme portie nervositeit van mijn kant.

Ik leg het uit: wekenlang waren jullie in groten getale aanwezig om mijn hobbykok-capriolen te volgen maar nu daar dus een punt is achter gezet, blijf ik achter met de vraag of met mijn 'second in the sun' tegelijk ook jullie interesse is uitgedoofd.

Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te gaan natuurlijk. Het is niet omdat ik geen foto's meer post van Sergio en Gert, dat we het niet over andere, minstens even interessante onderwerpen kunnen hebben zoals daar zijn...hm...
er zijn er echt massa's hoor, geef me een minuutje
.... dus....

*krekelgeluiden*

Ok, ok, al goed:

Nu content?

Goed dan, laten we overgaan tot de orde van de dag: voedsel.

Mogelijks hebt u ze al zien liggen in de winkel: die rode dingen vol mee-eters met een groen hoedje op? Ja hoor, het water loopt u al in de mond, ik heb het namelijk over de heerlijke delicatesse: aarbeien.

Ik persoonlijk heb mijn aarbei het liefst puur. Eventueel vergezeld door een klein toefje (of: litertje)handgeklopte slagroom. Maar we kunnen er alle kanten mee op: taartjes, coulis, gemarineerd, in een cocktail, met champagne, gedompeld in witte chocolade (*kreun*), in een mousse of bavarois OF in confituur.

 

Jawel, back to the roots. Het hoeven niet altijd toefjes en schuimpjes en wolkjes te zijn. Een simpele, dik gesneden, nog lichtjes warme boterham met boerenboter en een royale laag aardbeienconfituur: Ik schrijf in.

Nu moet ik u eerlijk bekennen dat ik geen crack ben op het vlak van confituur maken. Ik herinner me een zekere episode, enkele jaren geleden, waarbij ondergetekende trots potten versgemaakte bosbessenconfituur uitdeelde aan vrienden en familie om daarna proefondervindelijk te ontdekken dat ze helemaal geen confituur in potjes had gegoten maar wel een soort van mierzoete, paarse, gekristalliseerde 'substantie' waarbij je beitel en hamer nodig had om er stukken uit te hakken.  

Vorig jaar smokkelde ik op slinkse wijze Italiaanse lekkernijen over de grens en maakte ik daar (een iets geslaagdere) vijgenconfituur mee (lekker bij kaas!).

Dat de aanhouder wint, is bij deze weer maar eens bewezen want ik presenteer u volgende succesvolle foodpairing:
aarbei-sechuanpeper*-basilicum

Ah ja, en gaandeweg besloot ik er nog gember en limoen aan toe te voegen.

* voor de mensen die nog nooit van sechuanpeper gehoord hebben: dat kan, dat mag, dat is geen schande. Zoek het gewoon even op op google, dan kan u in het vervolg ook meepraten met de grote mensen.
** Nee hoor, grapje (lachen lachen lachen!). Sechuanpeper, ook wel bekend als Chinese of Japanse peper, bestaat eigenlijk uit gedroogde vruchtjes. De smaak is peperig (duh) maar op een veel aromatischer manier dan onze zwarte of witte peper. Het heeft 'een zuurtje' en ruikt vooral heerlijk.

De proefondervindelijke beschouwingen luiden als volgt: zoet-kruidig vooraan in de mond, gevolgd door een zuurtje in het midden en een friszoete sensatie ter afronding.


 

Of: lekker hoor.

Zelf eens proberen? Het is écht geen werk, ik meen het, op nog geen twintig minuten heb je een potje zelfgemaakte confituur. En geef nu toe, kan je iéts bedenken dat je meer voldoending schenkt dan de dag beginnen met een handgesneden, warme, krokant-vanbuiten-smeuïg-vanbinnen, met lichtgezouten boerenboter en zoete, volle handgemaakte confituur besmeerde boterham???


 

Ik DACHT het niét! **

Het recept voor u, lieve vrienden van het ambachtelijke product:

(hoeveelheden 1 potje)

- 500 gram aarbeien
- 200 gram geleisuiker (van die instant-soort)
- sap van 1/2 limoen
- een stukje geraspte gember (naar smaak)
- een besje of tien-twintig sechuanpeper (naar smaak en kan dus ook gerust vervangen worden door gewone zwarte peper)
- een handvol basilicum

Was de aarbeien en ontdoe ze van hun kroontje. Verwarm ze op een middelhoog vuur met een bodempje water tot ze 'gesmolten' zijn. Voeg dan de suiker toe. Laat doorkoken gedurende een minuut of vier en voeg intussen gaandeweg de gember, de basilicum, het limoensap en de peper toe. Proef of je van iets te veel of te weinig hebt (indien te weinig: voeg toe. Indien te veel: dikke pech)

Dit is zo gemakkelijk! Ik zie in de toekomst alvast volgende killercombo's:

- abrikozen met rozemarijn
- peer met tijm
- appel met citroenverveine 
- tomaat met basilicum en peper
- frambozen met limoen en munt
- ....

Eat this, Materne.




** Hier gaan we:
- de dag beginnen met een winnend lotje euromillions
- de dag beginnen met een deep-tissue-massage, u vriendelijk aangeboden door J. Depp
- de dag beginnen met een verfrissende duik in het saffierblauwe water van de Malediven
- de dag niét beginnen en gewoon de klok rond maffen
maar als we het over de gewone dingen des levens hebben, dan is deze boterham met confituur echt de way to go.


9 opmerkingen:

  1. Een 'zuurtje'?!? Hoor ik daar ...? Hihi, zolang jij zo heerlijk blijft schrijven, blijf ik langskomen! En hopelijk vele anderen ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. combitips voor de welig tierende rabarber uit de moestuin?
    Ik probeerde al aardbeien+rabarber, vanille+rabarber en dit resulteerde al een in flinke wintervoorraad. Maar een meer gedurfde combi... ik lees het graag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ok, laten we eens wild gaan:

      - rabarber, appel en citroengras
      - rabarber, framboos en chilipeper
      - rabarber, meloen en borage (bloemetjes van komkommerkruid, ook heel lekker bij schaal-en schelpdieren)
      - rabarber, banaan en verse munt
      - rabarber, aardbei, citroengras en gember

      lijken me allemaal leuke combinaties. Laat eens weten als je er één geprobeerd hebt hé.
      Groetjes

      Verwijderen
    2. op een zonnige zondagmorgen vonden rabarber en munt uit de tuin mekaar in de confiturepot en het is een (ook zonder de banaan) een echte topper geworden!
      Ook de andere combinaties hebben mijn verbeelding danig geprikkeld, dus er zal hier nog duchtige geëxperimenteerd worden.
      Merci hoor!

      Verwijderen
  3. Stephanie, kheb de sechuanpeper gevonden in Delhaize :-) kan dus sebiet aan de slag...ben benieuwd. Groetjes Veronique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat eens weten hoe het is afgelopen hé!

      Verwijderen
    2. Heel lekker! Moet zeggen de 'pit' kwam nog beter door toen ik van mijn 'hete' koffie dronk.

      Verwijderen