Ik weet niet hoevelen onder jullie een blog hebben maar als je er één hebt, dan weet je dat je op de startpagina altijd een statistiekje te zien krijgt. Dit geeft weer hoeveel views je per dag hebt, of er nieuwe reacties zijn gekomen op je berichten, hoeveel berichten je zelf al gepost hebt enzoverder.
Na mijn laatste post over de klaaskoeken zag ik tot mijn grote vreugde (en nog grotere verbazing) dat ik op één dag maar liefst 137 views had. 137!!! Ik kén helemaal geen 137 mensen!! Wie zijn jullie in godsnaam??? Maar hey, superleuk hoor!! Ik ben dolenthousiast.
Hoewel onze relatie op dit moment eerder éénzijdig te noemen is (ik leg mn diepste zielsroerselen bloot en jullie doen ... jah, niets eigenlijk) weet ik wel één ding zeker namelijk dat jullie eerder stille types zijn.
Diezelfde grafiek toont namelijk aan dat mijn blog in zijn -bijna eenjarig -bestaan, 7551x bekeken werdwaaruit in totaal 55 reacties zijn uit voort gevloeid.
Verder kan ik u meegeven dat 42 van die 55 reacties berichtjes tussen mijn moeder en ik zijn.
Is het ok als ik er dus van uitga dat u een stille genieter bent?
Qua aanvaarding zitten we echter helemaal goed hoor. Ik ben zelf ook niet het type dat haar mening ongevraagd in je gezicht smijt. Amerikanen echter, zijn dat wél.
Laat ons eens de antropologische toer opgaan...
Hoewel ik zelf haast nooit een reactie geef, ben ik wel een trouwe lezer van tal van kookblogs. Eén daarvan is The Pioneer Woman. Nu lees ik die blog niet onmiddellijk voor de fantastische recepten (een Big Fat Bacon Slider behoort niet echt tot mijn dagelijkse repertoire) maar meer omdat het het foodblogequivalent is van 'Temptation Island': afwisselend, snel, veel visuele input en weinig auditieve zodat je vooral niet te veel moet nadenken.
Mevr. Pioneer Woman is Amerikaanse en krijgt gemiddeld zo'n 200 reacties per post. Ik ben ook redelijk zeker dat het gros ervan niét van haar mama zijn.
Wat zijn daar nu de redenen voor? Laat ons systematisch te werk gaan:
1. De meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat ze meer vieuwers heeft. Ergo: meer kans op reacties. Amerika is nu eenmaal een groot land.
2. Dat Amerikanen luidruchtiger mensen zijn dan de Belgen mag ook al geen verrassing heten. Volgens mij zou onderzoek zelfs uitwijzen dat de fysische grootte van hun mond significant verschilt van die van de gemiddelde Belg.
3. The Pioneer Woman maakt gebruik van laag bij de grondse maketingtechnieken zoals:
deze.
Ze stelt dus een vraag aan haar fans en wanneer je een antwoord geeft, win je een prijs. Dat kan gaan van een Creuset tot een Kitchenaid in een flashy kleurtje. Zowel de vraag als het antwoord vereisen geen hogere studies. Om de trotse eigenaar van de Creuset te winnen, kreeg je bijvoorbeeld volgende hersenbreker voor de kiezen:
'What are you doing tomorrow morning?'
Waarop prompt 29 044 Desperate Housewives hun doldwaze capriolen aan de wereld meedeelden.
De winaars schitterden met spitsvondige antwoorden als:
#12259 Sara: “We’re going caroling with friends, and making s’mores over the fire pit in our backyard.”
#19871 ShaantiO: “I’m trying to plan a date with my hubby, then church & Christmas party on Sunday.”
#20622 Mel W: “Holiday Christmas party tonight, then shopping!”
Dolletjes!
Zullen we dat ook eens proberen? Je kan wel niets winnen. Tenzij ik je gelukkig kan maken met 5 theelichtjes...
Goed, hier gaan we:
'Wat ga je morgen doen'?
....
Eerlijk gezegd hoef ik het niet per sé te weten hoor. Ik ben blij dat we allen Noord-Europeanen zijn, er standaard van uitgaan dat mensen niét te vertrouwen zijn en sowieso het slechtste met je voorhebben en dat we ons gewoon allemaal met onze eigen zaken bemoeien.
Laat ons voor de toekomst afspreken dat jullie mijn blog blijven lezen omdat dat nu eenmaal mijn ego ongelofelijk streelt en dat je in ruil voor die geste gen reacties hoeft te geven.
Maar je mag wel hé
Je moet gewoon niet.
Dit gezegd zijnde kunnen we overgaan tot de orde van de dag: koken. Afgelopen weekend hadden we weer volk over de vloer en ik wil graag mijn dessertje met jullie delen. Het betrof een loempia van appel met een bolletje home-made speculoosijs.
Daar ik bij voorkeur een beetje volgens de seizoenen kook; vormden deze herfstsmaken in mijn hoofd een smaakvolle combinatie. In werkelijkheid naar mijn bescheiden mening ook maar laat vooral weten wat U ervan vindt! (haha)
Voor het speculoosijs gaan we als volgt te werk. We nemen:
- 500 ml volle room
- 250 ml volle melk
- 130 gram suiker (helft bruine suiker, helft witte kristalsuiker)
- een scheutje vanille- extract
- een vanille peul
- een volle eetlepel speculooskruiden
- 4 à 5 speculooskoekjes
- 4 grote eierdooiers
- een snuifje zout
Verwarm de melk met de suiker, de helft van de room, de vanillepeul, het vanille-extract, de speculooskruiden en het zout. Zet, eens de suiker gesmolten is, de pan van het vuur en laat minstens een half uur trekken.
Klop de eierdooiers schuimig en warm het melk-roommengsel opnieuw op. Giet een pollepel bij de eierdooiers, mix en kap de eierdooiers daarna bij de rest van de room-melk. Roer met een houten lepel tot je een gebonden saus krijgt.
Giet de resterende 250 ml room in een kom en plaats een zeer boven die kom. Giet je gebonden 'crème anglaise' door die zeef en roer alles door elkaar. Verkruimel 3 koekjes door het mengsel.
Zet deze basis nu een nachtje in de koelkast.
De dag erna voeg je nog twee speculooskoeken in grote brokken aan je basis toe en vervolgens draai je tot ijs.
Nu is het moeilijke gedeelte gedaan en begin je met de easy-peasy loempia.
Voor pakweg vier loempia's heb je nodig:
- 4 filodeegvellen (te koop in diepvries bij Delhaize)
- 3 krokante, zoete appels, type Pink Lady
- een handvol rozijnen (die je eventueel een paar uur laat weken in een kopje rum)
- een plake peperkoek, verkruimeld.
- 1 el honing (of suiker)
Schil de appel, snij in blokjes en bak kort aan in de boter. Overgiet met de honing en voeg de rozijnen toe. Roer om. Nu heb je je vulling en die kan je wegzetten tot het moment is aangebroken om je loempia's te rollen.
Daarvoor neem je een blad filodeeg. Op het vel strooi je eerst wat peperkoekkruimels. Dit om te voorkomen dat je vel onmiddellijk doorweekt raakt van de appels en geen krokant maar en zompig rolletje krijgt. Vervolgens leg je op de onderkant van het vel een 'reepje' appelvulling. En rollen maar; De zijkanten vouw je halverwege naar binnen zodat je loempia toe is en er dus geen vulling uit kan lopen.
De rolletjes bak je vervolgens gedurende een minuut of vier in een voorverwarmde oven op 200°. Loop vooral niet te ver terwijl ze aan het bakken zijn want dit gaat snel! Eens je gebakjes er mooi goudbruin uit zien, haal je ze uit de oven en schik je ze kunstig (niet zoals ik dus) naast een bolletje speculoosijs.
Smullen maar.
Ik durf al niet meer reageren. :-)
BeantwoordenVerwijderenMaar 'k deel je blog wel op facebook, (ja,Simeon, jij ook!)
zal een deel van je views verklaren...
Had ik al vaker gereageerd op je blogs? Hopelijk wel.
BeantwoordenVerwijderenAnders bij deze. Je lezers vinden internet zo'n heerlijk medium, omdat ze fijn anoniem kunnen blijven. Ze zijn stuk voor stuk nieuwsgierig wat je uitspookt, wat je denkt, wat je doet, maar reageren met hun eigen plannen, ideeën, uitspattingen .... ho maar. Geloof me: that's The Virtual World! Tip: gewoon blijven schrijven, vandaag of morgen komen ze allemaal uit hun schuilplaats.
En wat ik morgen doe? Eerst mijn dossier ophalen in het ziekenhuis, dan groenten halen, wol uitzoeken van een trui die mijn buurvrouw (van 96) gaat breien voor me en die wol vervolgens naar haar brengen in het verzorgingstehuis. Daarna koken. Ik schat in boerenkool met rookworst.
:) Ja hoor Nell, jij behoort tot de overige 13 van van de 15 reacties. Waarvoor mijn oprechte dank trouwens. Ik weet dat wel hoor, van die anonimiteit. Zelf reageer ik ook zelden of nooit op blogposts (maar ben ik wel verslaafd aan bepaalde blogs). Veel succes vanavond met de boerenkool (ik maak iets gelijkaardigs vanavond maar hier noemen we het 'hutsepot'--> bekend?).
BeantwoordenVerwijderen