26 januari 2012

Papillot met vis van de dag

Ongelofelijk hoe gemakkelijk, lekker én toch gezond zo'n papillot is. Het is dan ook Keuze Nr.1  wanneer ik op een doordeweekse avond zin heb in iets lekkers zonder veel gedoe. Het soort vis dat in de folie gedraaid wordt, hangt een beetje af van het aanbod (en de prijs) van de dag. Een stevigere, witte vissoort lijkt me in dit geval wel het meest geschikt.

- 2 witte visfilets (bijvoorbeeld: rode poon of wijting)
- glas witte wijn
- olijfolie
- reepjes paprika
- handvol kerstomaatjes
- 2 handen jonge spinazie
- peper en zout

Neem een groot vel aluminiumfolie en leg dat voor je. Schik in het midden van het vel de spinazie en leg daar een visfiletje op. Daar komen dan weer de paprikareepjes en de tomaatjes bovenop. Kruid alles goed af en besprenkel met olijfolie. Vouw nu de folie goed dicht, met uitzondering van één kant. Die opening gebruik je om de wijn je pakketje te gieten en dan sluit je alles goed af (plooi de randen verschillende keren om, om een zwembadje in je oven te vermijden). Vaak zie je dat die folie dan in één of ander kunstig vormpje wordt gedraaid maar aangezien ik hou van eenvoudig (én ik niet over de fijne motoriek beschik om te knutselen op hoog niveau) vouw ik gewoon alles in een rechthoek.

Plaats je papillot in een voorverwarmde oven op 190 ° gedurende een dik kwartier. Wanneer de folie mooi bol staat, betekent dat dat je vis klaar gestoomd is.

Zalmfilet met Thaise curry

Dit is een receptje, geïnspireerd op het een gerecht uit het kookboek van Pascale Naessens ('Mijn Pure Keuken'). Wanneer je koolhydraatarm probeert te eten (als in: geen pasta, rijst, aardappelen, brood maar natuurlijk wel groenten en fruit) dan is het vaak nogal moeilijk om gevarieerd en orgineel uit de hoek te blijven komen. Zo heb ik in aanloop van mijn huwelijk (jaja, alles in functie van The Dress) maanden aan een stuk sla en/of yoghurt gegeten tot ik dus dat boek in handen kreeg. Ik heb zeker geen aandelen in de verkoop maar het moet gezegd zijn: als je inspiratie nodig hebt voor een lekkere, koolhydraatarme, eenvoudige maaltijd, dan zit je goed bij Mevr. Naessens.

- zalmfilet (per persoon zo'n 150 gram)
- potje thaise groene curry
- half glas witte wijn
- olfijfolie
- 1 courgette
- 2 takjes mini-trostomaten

Snij je courgette in blokjes en leg ze in een ovenschotel. Besmeer je zalmfilets met Thaise groene curry en leg ze op de courgette. Schik je trostomaatjes (met tak en al) tussen de zalm en overgiet het geheel met de witte wijn. Besprenkel met olijfolie en kruid alles af met wat peper en fleur de sel.
Plaats de schotel gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180° en daarna nog even onder de grill tot je zalm een mooi korstje heeft.

Ik had toevallig nog een courgette in de ijskast liggen en dat was best ok maar eerlijk gezegd denk ik dat het gerechtje lekkerder zou geweest zijn met wat gewokte, jonge spinazie (en de kerstomaatjes). Andere opties zo uit het hoofd zijn sojascheuten, gegrilde paprika of gewokte platte boontjes.

24 januari 2012

Paprikasoep

Dit is absoluut mijn lievelingssoep (en niet alleen omdat er alcohol in zit). Het is vooral mijn lievelingssoep omdat ze zo lekker is dat ze me (kortstondig weliswaar) kan doen vergeten dat de zomer voorbij is en de winter eraan komt.

- 1 butternutpompoen
- 3 rode paprika's
- ajuin (of twee)
- kippenbouillon (mag vers, maar volledig begrip wanneer je blokjes + water gebruikt)
- kruiden (peper en zout, paprikapoeder,... de mogelijkheden zijn eindeloos)
- scheutje whiskey (optioneel)

Snij de paprika's in twee en haal de zaadlijsten en de pitjes eruit. Leg de paprika's met het vel naar boven in de oven en grill ze tot het vel zwartgeblakerd is. Wanneer je ze dan eventjes in een diepvrieszakje laat 'stomen', komt het vel zo los.
Schil de butternutpompoen en snij in stukjes.
Stoof de ajuin aan in een klontje boter. Voeg de paprika en de pompoen toe en stoof alles even aan. Overgiet de groenten met de kippenbouillon tot ze net onder staan en laat het geheel koken tot zacht.
Pureer en kruid af. Voeg tenslotte een scheutje whiskey toe en laat die gure herfstwind maar waaien.

5 lekkere dingen uit een potje


In dezelfde rij als 'Ja hoor, na tien jaar hebben we nog altijd 5 keer seks per week' en 'Ik scheer mijn oksels om de twee dagen' staat ook 'ik als voedselminnend persoon maak alles ZELF'.

Niet dus. Ik durf beweren dat de meesten zich er al eens schuldig aan gemaakt hebben: iets kopen uit een plastieken potje, dat in een mooi porseleinen potje gieten en keihard beweren dat 'ja, je het helemaal zelf gemaakt hebt'. En terecht. Waarom zouden we ons daar schuldig over moeten voelen? Ik bedoel, denk eens aan die mensen die jaren bezig zijn met het ontwikkelen en op punt stellen van dat kant-en-klaar-product?? Hoe zouden zij zich voelen wanneer niemand hun levenswerk koopt?? Dus om te kopen en in grote hoeveelheden van te genieten:

- Houmous uit Delhaize (héérlijk met van dat voorgebakken pitabrood dat je even in de toaster steekt)
- In dezelfde categorie: zwarte olijventapende uit Delhaize
- En omdat ik nu eenmaal een pathologische verslaving heb wat betreft tapenades: de champignontapenade uit de versafdeling van BioPlanet.
- Mijn lievelingsontbijt: Vanilleyoghurt van PureBio (mmm, met stukjes-gebakken- banaan)
- De guacamolekruidenmix uit Delhaize (enkel nog te mengen onder twee rijpe avocado's en een paar druppels limoen)

Nog een noot voor het slapen gaan; de humus op de afbeelding is wel degelijk zélfgemaakt maar is geïnspireerd op het potjeuitdehlaize. De autenthiciteit van mijn product valt perfect af te lezen aan de klodders humus langs de rand die keihard aan het proberen zijn mijn vingersporen van eerdere proefsessies te verstoppen. Tjah, een goede kok proeft ALTIJD voor. (recept volgt later)

Appeltaartjes met speculoosijs

Telkens wanneer ik gasten heb, maak ik er een erezaak van om een nieuw dessert uit te proberen. Dagenlang op voorhand bedenk ik verschillende combinaties en dan hoop ik maar dat op de dag zelf de realiteit mijn bedenksels eer zal aandoen. Afgelopen zaterdag kregen mijn vrienden volgende creatie voorgeschoteld: speculoosijs met een appeltaartje van filodeeg.

Het speculoosijs was heel lekker (al zeg ik het zelf) maar de eerlijkheid gebiedt me er tevens aan toe te voegen dat een workshop 'creatief met filodeeg' misschien niet zo'n slecht idee zou zijn. Het oorspronkelijke plan was om een soort van appelstrudel te maken in sigaar-vorm (dus appels, rozijnen en amandelen opgerold in filodeeg). Wegens tijdsnood bleek dit geen haalbare kaart en dus haalde ik mijn muffinvormpjes-plaat boven en maakte 'appelstrudelkuipjes'.

Nu had ik reeds het nodige opzoekwerk verricht en bleek de belangrijkse tip met betrekking tot filodeeg te zijn: 'Werk snel!'. Het deeg schijnt immers de neiging te hebben snel uit te drogen. Nu, ik denk dat het duracelkonijntje afgelopen zaterdag wel iets van mij kon leren. A la vie d' artiste, heb ik in het wilde weg stukken van dat deeg afgescheurd en het in een razend tempo in de vormpjes geplakt met behulp van een met de vingers geklutste eierdooier. Ik had er geen idee van of je taartjes van filodeeg op voorhand kon maken maar ik heb het risico maar genomen, de vulling erin gekwakt, beetje zilverpapier erover en op het moment zelf (rond 01h00 's nachts en ettelijke glazen wijn later) de taartjes afgebakken. Iedereen vond ze erg lekker maar opnieuw: 01h00 's nachts en ettelijke glazen wijn later...
Misschien oordeel je beter zelf.

Voor het ijs:
- 1/2 liter volle room
- 1/2 liter volle melk
- 5 eierdooiers
- 1 vanillestokje
- 160 gram suiker
- beetje speculooskruiden
- 6 speculooskoekjes verkruimeld

Breng de melk aan de kook met het opgesneden vanillestokje. Laat vervolgens minstens een halfuur trekken (het vuur staat dan, voor de goede verstandhouding, dus uit hé). Klop de eierdooiers met de suiker schuimig. Wanneer de melk wat is afgekoeld, voeg je die bij de eierdooiers en klop op. Giet dit alles vervolgens opnieuw in je kookpot en laat opnieuw opwarmen op een zacht vuurtje tot je saus gebonden is.
Klop de room op (niet helemaal stijf, maar wel 'lobbig'). Meng de room met de eierdooiers en voeg de speculooskruiden toe. Zet dit mengsel nu enkele uren in de koelkast alvorens er ijs van te draaien.
Wanneer je er klaar voor bent, giet je je mengsel in de ijsmachine, voeg je er de verbrokkelde speculoos aan toe en laat je de machine zijn werk doen. Ik vind het lekker wanneer je nog 'echte brokken' speculoos in je ijs terug vindt dus ik verkruimel mijn koekjes niet tot poeder. Maar ieder zijn goesting natuurlijk.

Het taartje dan:

- filodeeg (een vel of drie, vier voor 12 minitaartjes)
- 3 appels (jonagold of pink lady)
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels amandelschilfers
- snuifje kaneel
- in rum of calvados gewelde rozijnen (als je dat graag eet. Ik niet, dus heb ik ze weggelaten uit het recept)

Meng je appels met je rozijnen, de amandelschilfers, suiker en kaneel. Vet je muffinvormpjes in met wat boter en bekleed ieder vormpje met filodeeg (je mag dat een beetje 'verfrommelen). Herhaal dit proces zo'n drie keer (dus drie lagen filodeeg in elk vormpje) maar smeer ieder vel in met een beetje eierdooier alvorens je een nieuwe laag aanbrengt.
Vul je vormpjes met het appelmengsel. Bak de taartjes gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°. De taartjes zijn klaar wanneer je deeg er goudbruin en krokant uit ziet.

Ik heb mijn dessert als volgt geserveerd: een bolletje ijs, versierd met wat verkruimelde speculooskoekjes en daarnaast het warme appeltaartje met geroosterde amandelschilfers over gestrooid. Het geheel heb ik bestoven met poedersuiker.

Hamrolletjes met knolselder

Dit hapje zag ik in een kooktijdschrift. Het is afkomstig van Gordon Ramsey. Mijn resultaat week iéts af van de beschreven presentatie maar onder het motto 'het gaat om de smaak', toch het recept.

- 6 plakken gedroogde ham (ik gebruikte cobourg maar ik denk dat het met bressaola ook heel lekker moet zijn)
- 1/2 van een kleine knolselder
- 2 eetlepels verse mayonaise
- 1 eetlepel graanmosterd
- bieslook
- peper en zout

Versnipper de knolselder (ik heb er heel lang over gedaan om met mijn mes de groente is heel fijne julienne te snijden en kwam achteraf tot het besef dat het veel makkelijker zou zijn geweest om de stukken gewoon te raspen). Roer er de mayonaise en de graanmosterd onder en meng met de fijngesneden bieslook. Kruid af met peper en zout indien je dat wenst.
Snij je ham in lange repen (dat zal zo ongeveer neerkomen op de hamsneden in de lengte in twee snijden) en leg op de onderste (korte) zijde een beetje van de knolseldersalade. Rol op.

Hier ging het dus 'mis' bij mij. Gordon slaagt er blijkbaar in om zijn knolseldersalade zo te bereiden dat hij de rolletjes fier rechtop kan laten staan. Je gasten weten natuurlijk niet dat dit de bedoeling is dus heb ik ze maar neergelegd. Rechtstaande rolletjes behoorden bij mij namelijk niet tot de opties.
Desalniettemin: een lekkere combinatie!

17 januari 2012

Tajine met scampi

Ik ben een vrouw en dus per definitie de helft van mijn leven op dieet. De andere helft gooi ik alle principes overboord en ga ik voluit voor vet en suiker onder het motto 'je leeft maar één keer'. Maar in die periodes waarin ik dan weer denk dat maatje 36 al wat goed en heilig is vertegenwoordigt, probeer ik mijn liefde voor eten én mijn weerzin ten aanzien van de weegschaal te verenigen in 'best wel lekkere' recepten. (Laat ons een kat een kat noemen, Pascale en Sonja mogen beweren wat ze willen, als ik de keuze heb tussen een drie blaadjes sla en een pasta met vier kazen en boschampignons, dan weet ik het wel). Maar goed, recepten dus waarbij je verantwoord bezig bent en 's nachts je echtgenoot niet wakker bijt omdat je denkt dat zijn vinger een merguezeworstje is, vind je hier.

- zoveel of zo weinig scampi's als je wil
- in de winter: 1 blik gepelde tomaten/ in de zomer: een vijftal verse, rijpe tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 courgette
- een bakje oesterzwammen
- een gele paprika (het is dus niet noodzakelijk dat de paprika geel is, ik wilde gewoon een beetje variatie in het gerecht)
- 2 sjalotten (of 1 ui)
- 1 glas witte wijn
- 1 teentje look
- kruiden (denk: exotisch dus: komijn, kurkuma, gember, koriander, ras el hanout, paprikapoeder,... of gewoon zo'n handig zakje couscouskruiden die je bij de toko kan vinden)

Snij alle groenten in hapklare brokjes en scheur je oesterzwammen in reepjes. Verhit je tajine (kan best in een gewone stoofschotel als je dat niet hebt hoor) en warm wat wokolie of sezamolie op. Fruit daarin je knoflook en je ui en voeg de paprika en de courgette toe. Voeg vervolgens je tomaten en je tomatenpuree toe en overgiet met witte wijn. Kruid af.
Vijf minuten voor je het gerecht serveert, voeg je de gepelde scampi's toe en de oesterzwammen. Voor extra variatie in kleur, mag je altijd afwerken met wat platte peterselie of koriander.

Muesli

Ik wéét dat muesli bij de meesten onder ons doembeelden van vogelzaad oproept, zo droog dat je langzaam zult stikken in de gortdroge korrels, verkerend in de onmogelijkheid om om hulp te roepen, gorgelend de muesli vervloekend, je laatste gedachten gaande naar de krantenkoppen van de dag erna: ‘Man/vrouw sterft na eten van kom muesli’.
Zo hoeft het dus niet te gaan. Ik heb onderstaand recept (cfr. Jeroen Meus) een tijdje geleden uitgeprobeerd en wat uit de oven kwam was een heerlijke, naar koekjes geurende mengeling, die superlekker was warm maar weken nadien nog altijd te pruimen viel (in de veronderstelling dat je hem bewaarde in tupperware of weckpot wel te verstaan). Ik nuttig hem het liefst met magere platte kaas of yoghurt (om de mogelijkheid ‘death by muesli’ toch zeker tot een minimum te herleiden)

-   400 gram havervlokken (te verkrijgen bij Delhaize, staat bij ontbijtgranen)
-   Handvol (of 2) noten: hazelnoten, walnoten, pecanoten,...
- Handvol gedroogde vijgen in stukjes gesneden
- 2 glazen (vers geperst) appelsap. (als dit niet lukt, neem dan van dat biologisch appelsap uit de versafdeling of duw een appel of twee door de blender).
- 2 handen rozijnen
- Snuifje zout
- Snuifje kaneel

Meng alles in een grote kom. Zorg ervoor dat het appelsap mooi in de havervlokken is ingedrongen. Stort de mengeling uit op een bakblik (dat je bekleed hebt met bakpapier) en plaats alles in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 20 minuten. Haal het blik er na 20 minuten uit, schep alles eens om en plaats terug in de oven gedurende 8 minuten. Wel in de gaten houden dat je rozijnen niet verbranden. Laat afkoelen op het bakblik. Eens de muesli afgekoeld is, kun je hem bewaren in een koekblik/weckpot/tupperware. Lekker met yoghurt/ magere platte kaas/ melk.

12 januari 2012

Keftedes (of: Griekse gehaktballetjes)



- 500 gram gehakt
- broodkruim (een eetlepel of twee)
- een beetje verkruimelde feta of haloumi (= Cypriotische kaas. Verkrijgbaar in de Delhaize)
- 1 rode ajuin, fijngesnipperd
- een handvol fijngesnipperde munt (liefst verse maar kan vervangen worden door gedroogde)
- 1 ei
- peper en zout
- 1 teentje look, fijn gesneden

Meng alle ingrediënten door elkaar en rol er balletjes was. Ga je voor de authentieke Griekse smaak, frituur ze dan. Ga je voor een stuk of 500 calorieën minder: laat ze bakken in een ovenschaal in de oven. Serveer ze met versgemaakte tzaziki.

Zeewolf in parmezaankorstje

- zeewolffilets (reken 200 gram per persoon)
- 6 sneden (oud), wit brood (of van dat mousse-toastbrood)
- 100 gram gemalen parmezaan
- 90 gram gesmolten boter
- peper en zout

Mix het brood in de blender en meng met de parmezaan en de gesmolten boter. Kruid af met peper en zout. Smeer de vis in met olijfolie en wentel de filets daarna in het broodmengsel. Leg de vis in een ingevette schaal en laat 7 minuutjes bakken in een voorverwarmde oven op 200°.

Ik heb dit opgediend met ovengebakken aardappeltjes met pesto en kers-trostomaatjes in de oven (met olijfolie, zwarte peper en fleur de sel).

Bruschetta met geroosterde paprika

- 1 ciabatta (voorgebakken of vers)
- 2 paprika's (je mag zelf je kleuren kiezen)
- 1 teentje look
- 2 el balsamicoazijn
- 1 bol buffelmozarella (indien gewenst)

Snij je paprika's in twee en grill ze in de oven tot het vel zwartgeblakderd is. Wanneer je ze vervolgens laat afkoelen in een plastiek zakje, kun je gemakkelijk het vel verwijderen. Pureer de paprika's in de blender met de look en de balsamico.
Snij je ciabatta in sneetjes en wrijf ze in met een teentje look en een beetje olijfolie. Bak ze krokant in de oven en besmeer met de paprikatapenade.
Indien je dat wil kan je op iedere bruschetta ook nog een beetje buffelmozarella leggen en ze kort opnieuw grillen totdat de kaas gesmolten is.

Aperitiefglaasje met avocado en krab

- 1 rijpe avocado
- 1 blik krab
- 1 friszure appel (granny)
- 1 el zure room
- sezuanpeper
- 1 el verse cocktailsaus

Pureer het vruchtvlees van de avocado en meng er de zure room onder. Laat het krabvlees uitlekken. Schil de appel en snipper fijn. Meng de appel samen met de cocktailsaus onder de krab. Kruid af met sezuanpeper.
Spuit de avocado in de aperitiefglaasjes en bedek met een lepel van het krabmengsel. Versier met een paar snippertjes appel.

9 januari 2012

Krielaardappeltjes met pesto

- krielaardappeltjes (reken: 4 per persoon)
- zeezout
- olijfolie
- rozemarijn
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 bos verse basilicum
- 2 teentjes look
- 50 gram gemalen parmezaan

Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan op het vuur. Blijf er wel bij staan, ze worden namelijk heel snel zwart (en ja, dat weet ik uit ervaring).
Mik de look, de pijnboompitten, de parmezaan en de basilicum in de blender en meng tot een papje. Voeg dan straalsgewijs de olijfolie eraan toe (hoeveel olijfolie erbij gaat, moet je zelf een beetje inschatten. De richtlijn is 150 ml maar ik doe het eerder op gevoel). Nu is je pesto klaar. Laat deze in de koelkast rusten tot gebruik.

Schrob je krielaardappeltjes tot al het vuil eraf is. Zet een pot met water op, doe daar de krielaardappeltjes in en breng aan de kook. Vlak voor het water kookt, giet je de aardappelen af. Ze zullen nu nog niet gaar zijn maar dat is ook de bedoeling. Ze garen namelijk verder in de oven.(*)
Neem een ovenschotel en bedek de bodem ervan met een laag zeezout. Leg daar je krielaardappeltjes op, besprenkel ze met olijfolie en kruid af met rozemarijn.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200° en laat de aardappelen daar staan tot ze gaar zijn (reken op een dikke 15 minuten, afhankelijk van je oven en de grootte van je aardappelen. Ik ben een fan van de priktest, dus controleer zelf regelmatig eens. Als je vlot door de aardappel geraakt, dan zijn ze goed).

Snij elk aardappeltje overlangs door (maar niet helemaal, maak er, met andere woorden 'een sneetje in') en lepel daar de pesto in.

(*) Je kan het hele kookproces ook overslaan en de aardappeltjes enkel in de oven laten garen maar daar ben je wel een hele tijd zoet mee. Ik vind het gemakkelijker als ze al wat voorgekookt zijn, maar dat kies je helemaal zelf natuurlijk

Gemista (of: gevulde paprika's)

Men durft wel eens van onze Franse, Amerikaanse en Italiaanse medemens beweren dat het een chauvinist is. Dat kan allemaal wel zijn maar dan wil ik die mensen toch eens wijzen op het Cypriotische ras. Ik volg de Cypriotische cultuur nu al enkele jaren met persoonlijke belangstelling en moet zeggen dat ik nog geen volk ben tegengekomen dat meer overtuigd is van hun eigen grootsheid dan de Cyprioot. Waar de Fransen, Amerikanen en Italianen luidkeels de pracht en grootsheid van hun land zullen bezingen, zal de Cyprioot een ouzo drinken, een stukje lam op de bbq spiezen en vervolgens een dutje doen in de wétenschap dat hij en hij alleen afstamt uit de Edelste Der Grootse Beschavingen. Het is voor hem een algemeen bekend, algemeen aanvaard feit dat Cyrpus het beste land ter wereld is dus waarom elders gaan? Mijn echtgenoot en ik mogen graag een reisje maken en wanneer we dit doen, sturen we af en toe foto's door naar het thuisfront. Ik durf er mijn hand voor in her vuur steken: Er is geen plaats ter wereld die, volgens mijn Cypriotische schoonvader, kan tippen aan Het Grootse Cypriotische Landschap (true story: we posten een foto van de Grand Canyon (!) op facebook en Mr. A. D voegt er droogweg aan toe: 'Mooi, maar waarom zo ver? Troodos in Cyprus ziet er juist hetzelfde uit!)

Wat ik wél dien toe te geven is dat, als ik moet kiezen tussen de Amerikaanse Cuisine of die van Cyprus, de keuze heel snel gemaakt is.


 - Paprika’s (rode, gele,…)
- Gehakt
- Feta of mozzarella (wat je liefst hebt)
- Kruiden (peper, zout, oregano, tijm, rozemarijn, kortom een bonte mediterraanse mengeling)
- Olijfolie
 -Griekse deegwaren (pasta die eruit ziet als rijst maar naar pasta smaakt, noemt ‘kritharaki’)
- 1 klein blikje tomatenpuree of 2 verse tomaten, gepeld, ontpit en en in blokjes
- Ajuin en look

Paprika’s in twee snijden en zaadlijsten en pitjes verwijderen. In ovenschotel leggen, kruiden en besprenkelen met olijfolie. In microgolf tot zacht  (kies een minuutje of 5 op middensterkte).
Gehakt rul bakken in look en ajuin. Helft van tomatenpuree of verse tomaten toevoegen. Kruiden met alle bovenstaande. Paprika’s opvullen met gehakt en feta overkruimelen. Je mag proberen om de mozzarella erover te kruimelen maar dan ben je vermoedelijk even bezig. Beter is als je de mozzarella er in schijfjes op schikt. In de oven tot kaas gesmolten.
Ondertussen je kritharaki gaar koken. Uitgieten, beetje olijfolie over sprenkelen en rest van tomaten of tomatenpuree onder roeren.

Hutsepot van Mamie

Noot: Mamie is mijn grootmoeder

-          1 kg uitgebeende spierin
-          Spek (‘verse regel’, te verkrijgen bij slagerij Samyn te Wevelgem en vermoedelijk ook wel in andere slagerijen)
-          Eventueel een hammetje of ‘poten en oren’
-     3 ajuinen
-          2 à 3 stalen prei
-          1 staal selder
-          1 bundel keukenrapen
-          1 savooikool
-          4 à 5 wortels
-          10 kleine aardappelen
-          Laurier en tijm

Het vlees aanbakken in boter en er de ajuin in stukken bijvoegen. Water bijvoegen tot alles onder staat. Alle groenten schillen en in kleine stukjes snijden (van de selder het hart gebruiken, de savooi in reepjes en de wortels in kleine stukken zodat ze zacht kunnen worden) De aardappelen in de helft snijden.
Als het vlees doorstekbaar is, de groeten erbij voegen (nog niet de aardappelen!!!). Eventueel een beetje water bijvoegen als er niet meer genoeg in zit. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. 5 à 10 minuten laten doorkoken en dan de aardappels er boven op leggen. 10 minuten laten koken. Voorzichtig alles rond roeren en in hutsepot in de gaten houden.
Als alle groenten en aardappelen zacht zijn, is de hutsepot klaar.

5 januari 2012

Dikke Petra

Ik sta in mij kennissenkring bekend als redelijk sportief. Ik ga namelijk elke dag met de fiets naar het werk (half uur heen, half uur terug). Verder ga ik drie keer per week een uurtje lopen en af en toe riskeer ik mij aan een 20-beurten kaart fitness of een 10-beurtenkaart yoga. Ik ben ‘Sporty Stephie’. En dan volgt nu de bekentenis: ik haat sport. Echt, ik haat het tot in het diepst van mijn ziel. Ik snap die mensen gewoon niet die zeggen ‘Goh, sport, dat heb ik nódig om mij goed te voelen’. Ik heb een brownie nodig om mij goed te voelen. Of: ‘Na het lopen krijg je echt zo’n rush hé, je voelt je dan zó goed, je hebt energie voor uren!’ Dan knik ik instemmend maar eerlijk: Welke rush? Welke stroomstoot aan energie? Het enige wat ik ervaar na het lopen is kortademigheid en pijn in mijn scheenbenen.

'Waarom doe je het dan?',  hoor ik je vragen. Het antwoord is kort en krachtig: omdat ik een vrouw ben en masochisme een essentieel onderdeel uitmaakt van dat tweede X-chromosoom. Als ik het niet doe, dan weet ik gewoon dat ik me de hele avond schuldig ga voelen (naast vrouw ben ik ook katholiek) en dat ik me dan dingen zal opleggen als: Ah nee hé, als je niet gaat sporten, dan moet je het ook niet in je hoofd halen een glas wijn te drinken na het eten.
En ik drink graag wijn. Heel graag zelfs.

Als psychologe doe ik aan zelfanalyse en ik weet dan ook perfect waar mijn weerzin ten aanzien van het sporten vandaan komt. Het is allemaal de schuld van De Turnles. De horror die dat woord tot op de dag van vandaag nog steeds bij me oproept! Ik vond er werkelijk niets aan, aan die hele turnles maar enkele herinneringen krijgen toch een speciaal plaatsje in het Grote Boek der Traumatische Jeugdherinneringen.

Zo was er ‘De Bok’. Je weet wel dat onding dat het kleine broertje was van ‘De Plint’ en waarbij je moest aanlopen en er vervolgens gezwind in spreidstand overheen sprong. Iedereen, maar ik dus niet hé. Ik kon aan niets anders denken dan dat ik dat meisje zou zijn dat aanliep, sprong, haperde en vervoglens keihard met haar kop tegen de grond sloeg. De angst was allesverlammend. Daar stond ik dan, in de rij, de één na de ander ging sierlijk over De Bok, onder het al dan niet slaken van een klein vreugdekreetje en toen kwam ik. Ik liep aan, maakte vaart en hield vervolgens abrupt halt vlak voor het toestel. Waarop de turnjuf al zuchtend zei: Probeer het later nog maar eens, Stephanie. Sluit maar achteraan aan in De Rij. De Rij hier met hoofdletters want die had een speciale betekenis.

De Rij stond namelijk synoniem voor De Rij Met Kneusjes Die Nooit Over De Bok Raakten. Concreet had je dus aan de overkant van de bok al de popi-kindjes die waarschijnlijk thuis een bok hadden staan waar ze dan, puur voor hun plezier, voor het slapengaan 20 000 keer over heen gingen. Aan de andere kant van de bok, had je De Rij met kneusjes die er de eerste keer niet overgeraakten, het onder het vergenoegzaamd oog van De Popi’s, nog eens mochten proberen en vervolgens weer faalden.

Waarop ik me dan retrospectief de vraag stel: Waar leren de turnleerkrachten eigenlijk zo’n pedagogische strategieën?? Bij de HitlerJugend?

Nog zo’n favorietje was ‘het kiezen van ploegen’. U allen vermoedelijk wel bekend maar laat ik uw geheugen even opfrissen: De turnleerkracht kiest de twee sportiefste (lees: populairste) kindjes van de klas uit en die mogen vervolgens een team kiezen om netbal/korfbal/basketbal of een andersoort folter-bal te spelen. Populair Kindje A kiest Populair kindje C (want B behoort tot het andere team) en Populair Kindje B kiest Populair kindje D. En zo gaat het verder. Tot tenslotte Dikke Petra en ik achterbleven en Kindje A naar de turnjuf keek met zo’n blik van: ‘Moet dit echt?? Verlang je echt van mij dat ik op mijn jonge leeftijd een dergelijke keuze maak?’

Nogmaals: Waar léren die leerkrachten zo’n dingen???

 

Warme kaashapjes

- 1 vel bladerdeeg
- Feta/ geitenkaas (harde)/ Haloumi
- Gesnipperde munt (liefst vers)

Snij driehoekjes uit je bladerdeeg en beleg de ‘onderkant’ van je driehoek met de verkruimelde kaas (alle drie de bovenstaande zijn goed. Je kan ook helemaal crazy gaan en een combinatie nemen. Let wel op dat je er niet te veel kaas oplegt). Strooi er wat munt over en ‘rol’ je driehoek op zodat je een croissant krijgt. Plooi dan de uiteinden van je croissantje toe en naar binnen (zodat de kaas er niet allemaal uitloopt). Bak in de oven op 180° tot je bladerdeeg knapperig goudbruin is

Tzaziki

- 1 potje Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- Verse en gedroogde munt
- Sap van halve limoen
- Peper en fleur de sel

Was de komkommer en gebruik enkel de stukken zonder de zaadlijsten (dus alleen het buitenste. De middelste delen bevatten te veel vocht). Rasp deze stukken en vouw het raspsel in een (propere) keukenhanddoek. Wring dan al het vocht uit de komkommer en meng je raspsel onder de Griekse yoghurt. Meng er de fijngesneden look onder en kruid af met peper, zout, verse en gedroogde munt. Voeg limoensap toe, even roeren en proeven. Voeg desnoods nog de kruiding toe die jij noodzakelijk vindt. Zet het potje een aantal uur in de koelkast (want tzaziki moet echt koud zijn) en serveer met warm pitabrood.

Groene salade met vijgen

- 1 pak jonge spinazie
- 1 pak rucola
- Handvol gedroogde vijgen
- 1 avocado
- Peper en zout
- Olijfolie en limoensap

Meng de jonge spinazie met de rucola. Snijd de gedroogde vijgen in reepjes en voeg toe. Pel de ontpit de avocado. Snij deze eveneens in reepjes. Kruid je salade af met peper en zout (mss wat verse koriander?) en hussel er op het laatste wat olijfolie en limoensap onder.
Noot: weet dat de mooie, groene kleur van je avocado’s snel vervaagt dus tenzij je een groene salade ‘met klontjes modder’ op tafel wil zetten, is het waarschijnlijk aan te raden je avocado maar op het laatste door je salade te mengen en/of er al limoensap over te sprenkelen. Het zuur gaat namelijk de verkleuring tegen.

Aardappelsalade

- aardappels (reken 1 per persoon)
- mayo-yoghurtdressing (zelf te maken door, jawel, yoghurt en mayo te mengen)
- peper en zout
 -- verse peterselie
- gekookte ham, fijn gesnipperd
- enkele hard gekookte eieren
- enkele lente-uitjes, in fijne ringetjes gesneden (je mag gerust het groene stuk erbij doen!)

Schik en kook de aardappelen tot ze zacht zijn (maar niet té zacht). Laat ze afkoelen en giet ze in een mengkom. Kruid met peper, zout, verse peterselie en lente-uitjes. Voeg ham en ei toe en meng er de dressing onder. Laat afkoelen.

Wortelsalade met kaas

Dit recept klinkt erg Hollands maar qua smaak hou je beter 'duizend-en-één-nacht' in het achterhoofd. Ik serveer het graag als bijgerecht bij een bbq of als lichte lunch.

- een paar grote wortels (zie maar met hoeveel volk je bent, reken ongeveer 1 grote wortel per persoon in het geval van bijgerecht. Wanneer je de salade als lunch maakt, hangt het een beetje af van je appetijt)
- light kaas (liefst al in blokjes puur voor het gemak, anders: een blok light kaas die je zelf ‘blokkeert’ of desnoods: sneetje die je fijn snippert)
-  light mayo (of een combinatie van mayo met yoghurt)
- munt
- een snuifje kaneel
- een beetje koriander
- een tl komijn
- peper en zout
- rozijnen

Was en rasp de wortels. Meng hieronder alle kruiden, de kaas en de rozijnen. Voeg dressing naar smaak toe en laat wat ‘trekken’ in de koelkast zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.

Stoofpotje van kalfswangetjes

- 1 kg kalfswangen (ik heb ze moeten bestellen bij de slager, ze hebben ze meestal niet in voorraad. best ook vragen of de slager ze al wil ontvliezen)
- 1 ajuin
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- tijm (takje of twee), laurier (blaadje of twee, drie), rozemarijn (takje of twee)
- bruine suiker
 - rode wijnazijn of balsamicoazijn
-  tripel van Westvleteren (nogal moeilijk om aan te geraken, iedere andere tripel is goed. indien je -samen met 20 000 andere mensen -in november hebt gevochten aan de Colruyt dan ben je nu misschien wel de gelukkige bezitter van Westvleteren bier. Indien niet: ik heb het gemaakt met 'Straffe Hendrik' -verkrijgbaar bij delhaize- en dat was zeer geslaagd)
- potje kalfsfond
 
Korst de kalfswangen in een klontje boter (ik ben gezegend met een prachtige ‘le creuset’ stoofpot die ik van mijn dierbare zus heb gekregen dus dat dient daar perfect voor maar iedere andere pot met een dikke bodem ‘will do the trick’). Eens rondom bruin, haal de wangen uit de pot en stoof in het braadvocht de sjalot, ui, look, rozemarijn, tijm en laurier. Doe er de kalfswangen weer bij en voeg naar smaak bruine suiker, rode wijnazijn, 2 flesjes tripel en bokaaltje fond toe (die 'naar smaak' is een beetje moeilijk. Ik heb denk ik een lepel of 3 bruine suiker bij gedaan en 2.5 soeplepel azijn. Je moet zelf maar een beetje proeven hé. Wel opletten; in het begin smaakt de saus heel bitter door de tripel maar dat zal beter worden).

 Laat de stoofpot vervolgens 2.5 à 3 uur laten garen op een heel zacht vuurtje of 150 minuten in een oven op 140°. Als je vindt dat de saus nog te lopend is, kan je ze altijd een beetje binden met maïzena of monteren met een paar klontjes koude boter.
Ik heb er bij mijn etentje kervelpuree bij gegeven waar ik minisnippertjes gestoofde sjalot aan heb toegevoegd. Dan heb ik een knolselderzalfje gemaakt (is voor een latere editie) en daarop boschampignons geserveerd. Over mijn torentje puree heb ik dan een crumble van bacon gestrooid en het geheel versierd met een knolselderchipje.
Maar je kan variëren hé.

Bladerdeegwafeltjes met zalm of gedroogde ham

- 1 vel bladerdeeg
- 1 pak zalm/ gerookte ham
- 1 potje kruidenkaas (best is om de dehlaize-versie te nemen ipv boursin. Die kan je beter uitsmeren)

Je vel bladerdeeg verticaal in twee snijden. De onderste helft besmeer je met kruidenkaas en beleg je met zalm of ham. Dan vouw je de bovenste helft erover en plak je de randjes toe. De vorm die je dan verkrijgt, snij je in driehoekjes (of toch vormpjes die ervoor kunnen doorgaan). Wafelijzer verhitten en de koekjes erin afbakken.

Ik heb de zalm-driehoekjes gemaakt en opgediend met een sausje van light-mayo, beetje limoensap en versgesneden dille. Die met gerookte ham zou ik opdienen met een sausje van graanmosterd

Rode vruchtensoep met mascarpone ijs


 voor het ijs:

- 250 g mascarpone
- 65 g poedersuiker
- 140 ml volle melk
 - 1 vanillestok
-  2 eieren

Bereid het mascarpone-ijs. Verwarm de melk tot het kookpunt en laat het gespleten vanillestokje een halfuurtje in de melk trekken. Laat afkoelen. Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker tot een dik, romig mengsel. Klop het eiwit tot sneeuw. Meng de mascarponeroom met de vanillemelk. Spatel het stijfgeklopte eiwit door dit mengsel en draai het beslag tot ijs in de ijsmachine.

Voor de vruchtensoep:

- 500 gram rijpe aardbeien
- 125 gram bosbessen
- 125 gram frambozen
- Muntblaadjes
- 1 vanillestokje
- sap van 2 appelsienen
- 100 gram griessuiker
- 2 soeplepels olijfolie

Snij 180 gram aardbeien in stukjes en mix met het sinaasappelsap en de suiker. Giet de saus in een kom, schraap de zaadjes van de vanillestok eruit en meng dit onder de saus. Snij het resterende fruit in stukjes (indien nodig) en voeg hieraan een klein scheutje olijfolie en wat vers gesnipperde munt toe.

Dien de soep op in diepe borden en schik een bolletje ijs in het midden. Versier met een munt-of basilicumblaadje

Rundscarpaccio met asperges en vanille

- 1 vanillestok
- groene aspergepunten (of witte als je dat liever lust)
- olijfolie
- carpaccio van rundsvlees (ik vraag aan de slager om dat te snijden en zeg er dan bij voor hoeveel personen het is)
- parmezaan
- zwarte peper uit de molen 

Schraap het vanillestokje uit in de olijfolie en laat dit enkele uren trekken. Wok de asperges in de vanille olijfolie en schik de carpaccio op de borden. Strooi er de asperges en de vanille-olie op. Werk af met parmezaanschilfers en zwarte peper. 
Lekker met warme ciabatta

Garnaalmousse

- 500 gram garnalen
- een half doosje volle room, lichtjes opgeklopt
- peper, zout, paprikapoeder
- verse dille
Maal de garnalen fijn in de blender. Klop de room op. Kruid de garnalen af met peper, zout, paprikapoeder en vers gesnipperde dille. Meng de kruiden en de room onder de garnalen roeren (opletten dat je niet te veel roert anders krijg je ‘brij’). Spuit het mengsel in glaasjes, werk af met een takje dille en versier met enkele garnaaltjes en een beetje paprikapoeder.

Scampi's in currysaus

- 1.5 jonagoldappel
- een pakje spekreepjes (of bacon)
- 3 lepels zure room
- currypoeder
- scampi's

Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Schil de appel en snij in kleine blokjes.
Smelt een klein klontje boter in een pan en bak de spekreepjes (mogelijks heb je zelfs geen boter nodig als er genoeg vet aan je spek hangt). Schep met een schuimspaan je spek uit de pan en bak in hetzelfde vet de appelblokjes. Schep ook deze eruit en bak nu je scampi's in dezelfde pan. Voeg er de appel en het spek opnieuw aan toe en meng de zure room eronder. Strooi wat currypoeder in het mengsel tot het een mooie gele kleur heeft en proef of er nog kruiding nodig is.
Opdienen in aperitiefglaasjes- of lepeltjes.

Lasagne met zalm en prei

-  2 stalen prei
- 1 pak gerookte zalm (of 5 à 6 grote sneden zalm uit de viswinkel)
- Een klein brikje room
- Peper, zout, paprikapoeder
- Verse lasagnevellen
- Geraspte kaas (wees creatief. Alles kan, alles mag. Maar misschien wel uit de buurt blijven van fourme d’ambert)

Was en snij de prei in fijne ringetjes. Stoof ze aan in boter en kruid af met peper, zout en paprikapoeder. Voeg room toe en laat wat inkoken.
Beboter een ovenschotel en start met een eerste laag lasagnevellen. Vervolg door er een laagje preimengsel over te gieten en eindig met een laag zalm. Herhaal dit nu tot alles op is. Strooi op je bovenste laag de geraspte kaas en laat de lasagne gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°

4 januari 2012

Wraps: the sequel

- 3 tortillevallen
- 1 rijpe avocado
- grijze garnalen
- koriander (vers of in poeder)
- 1 el zure room (optioneel)
- limoensap

Hol je rijpe avocado uit en pureer het vruchtvlees. Kruid met peper en koriander (eventueel een snuifje fleur de sel).  Meng er de grijze garnalen en eventueel de zure room onder. Besprenkel met limoensap om de verkleuring tegen te gaan (tenzij je graag 'modderrolletjes' serveert in plaats van 'wraps'. Dat zal wel goed scoren op een kinderfeestje maar misschien minder als je schoonouders voor de eerste keer komen eten).
Besmeer de tortillavellen met het mengsel, rol ze op en wikkel de wraps stevig  in zilverpapier. Laat rusten in de ijskast, zo kan je de wraps gemakkelijker in schijfjes snijden alvorens ze te serveren.

Wraps

















- 4 tortillavellen
- 5 sneden gerookte zalm
- kruidenkaas
- 5 sneden gekookte ham/ gerookte ham of kippenwit
Besmeer de tortillavellen met kruidenkaas en beleg er twee met gerookte zalm en twee met ham of kippenwit. Rol de tortilla's op in wraps en pak in in zilverpapier. Laat een uurtje rusten in de koelkast en snij de rolletjes daarna in schijfjes.

Je kan de wraps zo eenvoudig of gesofisticeerd maken als je zelf wil. Zo kan je de zalmtortilla's bijvoorbeeld besmeren met tzaziki in plaats van kruidenkaas of kun je preischeuten toevoegen aan je wrap.
Heel fijngesneden champignonnetjes zijn dan weer lekker bij gedroogde ham terwijl lange snippers ijsbergsla goed combineren met kippenwit.

Bruschetta met artisjoktapenade en truffel

Alvorens het recept prijs te geven, misschien eerst een kleine anekdote. Blijkbaar is 'fan zijn van Oil and Vinegar' genetisch bepaald want zowel mijn moeder als ik zijn in staat de winkel wekelijks leeg te roven. Recent mocht ik proeven van hun heerlijke 'artisjoktapenade met truffel', door mams rijkelijk uitgesmeerd op een warme bruchetta en versierd met enkele krokant gebakken champignonnetjes. Sheer heaven. Behalve de prijs dan. Want Oil and Vinegar weet wat hun lekkernijen waard zijn. Je betaalt al snel 10 euro voor een lepel of 5.
Het volgende dilemma openbaarde zich aldus: Oil and Vinegar artisjoktapenade kopen voor elke gelegenheid én de eerste vrouw zijn die een lening mag gaan vragen aan de bank voor delicatessen OF zelf creatief aan de slag gaan. Het werd het tweede.

- 1 blik artisjokharten
- flesje truffelolie (verkrijgbaar in delhaize)
- 1 teentje look
- 1 voorgebakken ciabatta
- 1 bakje kastanjechapignons
- peper en zout

Giet de artisjkokharten af en spoel. Pureer ze in de blender met het teentje look en een straaltje (of drie) truffelolie (je moet een beetje proeven. Het is mijn ervaring dat er behoorlijk wat in mag maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren). Kruid je tapenade af met peper en zout (of: truffelzout; verkrijgbaar in, jawel: Oil and Vinegar. En nee, ik heb geen aandelen in dat bedrijf)
Snij je ciabatta in dikke sneden en besprenkel met olijfolie. Bak de sneetjes brood af in de oven tot de buitenkanten krokant zijn.
Maak intussen je kastanjechampignons schoon en snij ze in vier. Bak ze op een hoog vuur in de pan in wat olijfolie en kruid af.
Besmeer je bruschetta met de tapenade en schik er de champignons op. Garneer eventueel met een paar schilfers parmezaan of pecorino.

Notencake

- 250 gram boter
- 300 gram bloem
- 5 eieren
- 200 gram bruine suiker (doe eens wild en ga voor een combinatie van licht-en donkerbruine suiker)
- 5 cl melk
- 125 gram gehakte noten (walnoten bijvoorbeeld)
- 1 vanillestokje
- 1 koffielepel bakpoeder
- stuk marsepein van ongeveer 100 gram (de hoeveelheid marsepein gaat er eigenlijk puur op gevoel in)

Neem de (zachte) boter en roer een beetje om (opnieuw: als je zo'n sjieke kitchenaid hebt, dan is dat perfect maar met een gewone mixer kom je er ook wel). Snij het vanillestokje in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg onder de boter samen met de suiker. Roer/ Mix/ Klop. Kluts de eieren met de melk en voeg deze bij de boter. Zeef de bloem (dat zeggen ze toch altijd dat je dat moet doen en je mag hé, maar ik persoonlijk heb nog nooit geproefd of de cake werd gebakken met gezeefde of ongezeefde bloem. Aan de andere kant; dat is wellicht de reden dat Peter Goossens een sterrenrestaurant heeft en ik niet).
Voeg dan het bakpoeder toe (blijf mengen), de noten en de marsepein. Roer, in zoverre dat mogelijk is met noten en marsepein, tot een homogene massa.
Beboter en bebloem een bakblik, mik het deeg erin en bak de cake ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.

Tip: misschien best eens de 'priktest' doen vooraleer je de cake eruit haalt. De gaartijd kan nogal van oven tot oven verschillen.

witloofsoep

- 8 kleine stronken witloof (of 6 grote)
- 1/2 knolselder
- 1 ajuin
- peper, zout
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 klontjes rietsuiker

Ontdoe je witloofstronken van de vuile, buitenste bladeren en snij in stukjes. Schil de knolselder en snij de helft ervan in blokjes. Pel je ajuin, versnipper en stoof aan in een klontje boter. Laat wat fruiten alvorens het witloof en de knolselder toe te voegen. Laat de groenten wat aanstoven en overgiet ze daarna met water tot ze net onder staan. Voeg de twee blokjes bouillon toe (je mag verse kippenbouillon nemen hoor, dat is niet verboden. Maar ik heb het meestal niet in grote hoeveelheden in mijn diepvries staan). Mik tenslotte de twee suikerklontjes erin (geheel optioneel eigenlijk) en laat opkoken.
Wanneer je soep gaar is, mix alles tot een glad geheel en kruid af.

Misschien is het belangrijk om te weten dat ik graag experimenteer met kruiden in mijn soep. Zo mag ik graag munt combineren met erwtjes, komijn met wortelen en hier durf ik al eens een kruidnagel in mn soep te gooien. Maar dat is volledig naar eigen smaak natuurlijk.

Erwtensoep
















- 500 gram diepvrieserwtjes (geen blik tenzij je gaat voor die typische 'grootkeukensmaak')
- 200 gram diepvrieserwtjes extra
- 2 stalen prei
- 1 ajuin
- 2 blokjes groenten- of kippenbouillon
- wat verse munt
- peper en zout
- 4 sneetjes rauwe of gerookte ham

Pel en snij de ajuin. Stoof deze aan in een klontje boter. Was de prei en snij in ringen. Voeg bij de ajuin. Voeg de halve kilo erwtjes toe. Laat even stoven. Overgiet met water tot alle groenten net onder staan en voeg twee blokjes groenten- of kippenbouillon toe.
Zet intussen een klein pannetje met gezouten water op en wanneer het water kookt, blancheer daarin de extra 200 gram erwtjes.
Daar we dan toch aan het multitasken zijn: bekleed een bakplaat met bakpapier en schik hierop de sneetjes ham. Zet je oven in grillstand en bak de ham krokant af.
Nu een 20-tal minuutjes zal je soep wel voldoende gekookt hebben. Mix alle groenten en kruid af met peper, zout (indien nodig) en fijngesnipperde munt. Voeg nu de extra erwtjes toe en roer om.
Breek je ovengebakken ham in stukjes en garneer er je soep mee bij het opdienen.

Sterrenkoekjes


- 250 gram bloem
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram koude boter
- 1 ei
- snuif fleur de sel
- ingrediënten naar keuze om de koekjes smaak te geven. Bijvoorbeeld: gehakte walnoten, citroenzeste, appelsienzeste, gember, cacao,....

Meng de bloem met de suiker, de klontjes koude boter, het ei en de fleur de sel tot een homogene massa. Ik doe dit altijd met mijn handen maar de keukenrobot zal dit ook wel kunnen denk ik.
Dan verdeel ik mijn deeg in porties (2 of 3) en meng onder elke portie 'iets extra'. Mijn favorieten zijn, zoals hierboven reeds vermeld, citroenzeste of cacao met gember. Ik heb er in een gekke bui ook wel eens speculoospasta onder gemengd.

Zeer belangrijk nu is om het deeg in een bal te rollen, die te verpakken in vershoudfolie en de bal een aantal uur in de koelkast te laten rusten. Doe je dit niet, dan zal je geen koekjes krijgen maar een soort uitgelopen, homogenene, brubbelende deeglaag die weliswaar heerlijk smaakt maar misschien minder geschikt is om te serveren bij 'high tea'.

Vervolgens rol je je deeg uit met een deegroller tot het deeg ongeveer 5 mm dik is en druk je er koekjes uit met een vormpje. De meest briljanten onder jullie zullen al door hebben dat ik hiervoor een 'stervorm' gebruik. Maar ook hier zijn de mogelijkheden weer eindeloos.

Schik alle koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorvervarmde oven op 180° tot de randjes bruin beginnen worden (dat zal zo'n 10 minuten zijn).

Tip: als je nog van die oude weckpotten hebt staan, dan kan je die vullen met je koekjes, er een lint rond binden en de pot als cadeautje meenemen voor een (kerst)feestje.